Publicat de: Daniel Onaca | 2 mai 2011

Răzmeriţa unor săteni suedezi

     La întrunirea Parlamentului din1779, ţărănimea a solicitat dreptul de a fabrica băuturi alcoolice pe cont propriu, dar regele Gustav al III-lea, în tradiţia spiritului sănătos al lui Burebista, le-a respins cererea. Locuitorii provinciei Dalarna au cerut atunci parlamentarilor lor să facă aşa cum or şti, numai legea prohibitivă să fie anulată. Când delegaţii respectivi s-au întors în provincie „cu mâinile goale”, ţăranii s-au cătrănit aşa de tare că i-a omorât pe patru dintre ei.

     Reacţia sătenilor din episodul de mai sus poate părea de înţeles pentru unii. Cei nedumeriţi se vor lămuri poate când vor şti că, prin secolul al XVII-lea, patima băuturii era atât de răspândită în Suedia încât devenise o plagă naţională. În oraşe de exemplu aproape lângă fiecare biserică exista şi o cârciumă. Adeseori era preotul însuşi cel care răspundea de ambele localuri. Nu puţine au fost cazurile când episcopii au fost nevoiţi să intervină din pricină că feţele bisericeşti vânduseră vinul folosit la împărtăşanie atunci când s-a isprăvit rachiul. Iar dacă aceştia lăsau cartea de cântări religioase drept pant la crâşmă în schimbul trascăului acest fapt nu era nici el ieşit din comun. Cinstiţii preoţi nu-şi recuperau zălogul decât în duminica următoare, taman înaintea începerii serviciului divin.

     Patima aceasta multiseculară se pare că a persistat până în ziua de astăzi. Motiv pentru care, în Suedia, comercializarea băuturile alcoolice este monopol de stat. Ele nu se găsesc de vânzare decât în magazine speciale iar fabricarea lor de către persoane private este aspru pedepsită de lege.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: