Publicat de: Daniel Onaca | 28 martie 2012

Istoria lui Odun şi a ursului polar (III)

După ce-au părăsit coasta Daniei, Odun şi oamenii săi luară calea de întoarcere, dar n-au îndreptat corabia spre ostrovul Islandiei. Fiul văduvei vru să-şi ţină cuvântul dat regelui Harald al norvegilor aşa că acolo s-au oprit mai întâi. Regele i-a întâmpinat la fel de bine ca şi prima oară apoi l-a cercetat pe flăcău:
– Spune, zise el, cum te-a răsplătit riga Sven pentru ursul pe care i l-ai dăruit?
– Mi-a mulţumit din inimă, răspunse acesta.
– Plata asta o puteai avea şi de la mine. Altceva nu ţi-a dat?
– Mi-a dat hrană si bunuri ca să avem pe drumul de întoarcere acasă.
– Asta n-a fost rău. Dar trebuie că ţi-a mai dat şi altceva.
– Mi-a dat o corabie anume pentru noi încheiată şi călăfătuită.
– Te-a răsplătit regeşte, dar asta putea-i primi şi de la mine.
– Am mai primit doi saci de piele, plini cu bani de argit.
De data aceasta regele Harald făcu ochii mari:
– Asta da, mărinimie, spuse el, de la mine n-ai fi primit atât. O corabie cu provizii de întoarcere socot că ar fi fost în destul. Nu cumva ţi-a mai dăruit încă ceva pe deasupra?
Odun îi arătă atunci brăţara de aur pe care o purta şi-i spuse:
– Mi-a dăruit brăţara asta. Mi-a spus că dacă voi avea nenorocul să pierd tot avutul pe mare, măcar cu atâta lucru să mă aleg din partea lui.
În acea clipă regele Harald a înţeles că voinicul aflat dinaintea sa era cu adevărat ceea ce se cheamă un om cu noroc. S-a ridicat atunci din jilţul său, l-a lăudat pe regele danilor pentru mărinimia lui apoi l-a întrebat pe călător dacă nu vrea să rămână în cetatea lui peste iarnă.

Odun se bucură de bunătatea gazdei. Socoti că, dacă mai stă o iarnă pe tărâm străin, va ajunge acasă taman la sorocul făgăduit mamei sale înainte de plecare. Se hotărâ să rămână. Petrecu iarna ospătând cumpătat la curtea regelui iar, când soarele primăverii lumină iarăşi fjordurile norvegilor, îşi înştiinţă gazda că a venit vremea să ridice pânzele. Regele i-a urat cele bună, dar, înainte de a urca pe corabie, islandezul şi-a scos brăţara de aur şi a dăruit-o acestuia.
– De ce vrei să te lipseşti de o podoabă atât de preţioasă, se miră regele?
Iar Odun răspunse:
– Regele Sven m-a sfătuit să nu mă despart de ea niciodată, afară de împrejurarea când voi vrea să o dăruiesc unui om cu suflet mare. Mie îmi pare că acum am întâlnit acel om. Bunule rege, eu nu am uitat că, la primul meu popas la curtea ta, ai fi putut să-mi răpeşti şi ursul şi viaţa. N-ai făcut-o, ci m-ai lăsat să călătoresc în bună pace mai departe. Primeşte deci darul meu, ca semn de recunoştinţă.
Regele Harald primi brăţara cu demnitatea pe care suzeranii ştiu s-o arate în orice împrejurare. În schimb l-a împovărat pe feciorul văduvei cu atâtea bunuri de preţ că sacii şi cuferele bine umplute abia mai încăpeau în pântecele corăbiei.
Pe la mijlocul verii, Odun şi oamenii săi ajunseră înapoi acasă. Bucuria mamei lui şi veselia celorlalţi locuitori care l-au întâmpinat la ţărm, n-a fost mică. Au văzut cu toţii bogăţiile cu care era burduşită corabia celor întorşi de pe mare. Vestea isprăvii lor s-a întins în tot ţinutul iar, de atunci şi până la sfârşitul zilelor sale, Odun fu recunoscut şi cinstit ca un om înzestrat cu noroc.

Propriul meu comentar: O istorie cu un mesaj atât de pacifist nu-mi amintesc să mai fiu citit vreodată. (Totul se înfăţişează ca o competiţie între rivali care vor să se arate unul mai generos decât altul.) Lucru ciudat, având în vedere caracterul „sângeros” al povestirilor islandeze. Acesta a fost motivul care m-a determinat să traduc şi să redau, într-o formă prescurtată, saga despre Odun şi ursul său alb.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: