Publicat de: Daniel Onaca | 31 iulie 2012

Dorinel Marc, din Maramureş în Suedia

Într-un început de martie al anului 2004, cunoscutul artist traversa, după cum el însuşi povesteşte, o perioadă şamanică foarte intensivă. Faptul a avut darul de a-l transpune în situaţii din cele mai neaşteptate şi cu urmări asupra cărora se cuvine a reflecta. Una din aceste întâmplări a avut loc la galeria Nordenhake din Stockholm, cu prilejul vernisajului unei expoziţii. Localul tocmai adăpostea lucrările plasticienei Marjetica Potrc.
Nimerit la eveniment mai mult din întâmplare, Dorinel văzu că în mijlocul sălii trona o privată fărbuită în culori vii şi plasată pe un fel de piedestal. Aflată în apropierea operei sale centrale, autoarea schimbă şi cu noul vizitator replicile de rigoare apoi acesta îşi manifestă intenţia de a studia pe îndelete operele expuse:
– I have to check if you are a good artist, but I have to go to the toilet first, spuse Dorinel arătând, glumeţ, spre closetul de pe soclu.
– But you must read the instructions first, răspunse Marjetica.

Dorinel aruncă o privire fugară peste instrucţiunile referitoare la opera intitulată „Caracas Dry Toilet” şi înţelese că era vorba despre prototipul unui wc la scară naturală, menit a rezolva problemele sanitare din ţările sărace. Era deci un exponat şi nu o istalaţie privată pentru uzul vizitatorilor. Asocierea cu urinoarul lui Duchamp era la îndemână. Se părea că artista venea cu o perspectivă originală privitoare la nesfârşita discuţie despre funcţia obiectulul ca obiect utilitar versus accepţia lui ca operă de artă.
– I think you are a good artist, remarcă Dorinel, continuând să examineze detaliile tehnice.
Era deosbit de interesat de acest aspect deoarece în atelierul propriu el nu avea wc şi ar fi vrut să cunoască ce posibilităţi existau ca acesta să fie montat în interiorul locuinţelor. Vizitatorul intră aşadar în closet şi se aplecă la propriu asupra scaunului. Îi ridică capacul şi tocmai se pregătea să-i adreseze o întrebare autoarei dar fu întrerupt de scârţâitul pătrunzător al instalaţiei şi de strigătul alarmat al galeristului, venit în fugă la faţa locului:
– Go out from my gallery!
Dorinel îi răspunse:
– But I am inside the artwork, having a dialogue with the artist and the artist thinks it’s okay.
Galleristul nu luă în seamă răspunsul celui dinăuntru, ci continuă să-l someze strigând şi mai tare:
– Out from my gallery!
Dorinel nu se lăsă:
– I’m inside the artwork and the artist thinks it’s okay.
– No, I don’t think she does, infirmă galeristul, out from my gallery!
Dorinel repetă ceea ce ştia el:
– I’m inside her artwork and she thinks it’s okay.
– No, I don’t think she does, strigă iar galeristul, literalmente peste capul artistei, care se afla lângă el, dar pe care nu-i trecu prin minte să o întrebe.

Când personajul înţelese că nu avea nici o putere asupra spaţiului privat pe care instalaţia i-l oferea lui Dorinel, trânti uşa wc-ului iar vizitatorul rămase, în sensul cel mai propriul al cuvântului, prizonierul operei de artă. Gândul care îi trecu prin minte acestuia, în acel moment, fu: „Ce fac acum dacă mă trece? Într-o asemenea situaţie e clar că galeristul va fi nevoit să deschidă uşa wc-ului ca să-mi fac nevoile afară.” A fi închis într-un closet pe care, după câte se părea, era interzis să-l foloseşti într-un scop firesc, părea o situaţie vecină cu absurdul.
Realizarea de la galeria Nordenhake era gândită ca exponat pe toată perioada expoziţiei şi tocmai această calitate a ieşit în evidenţă atunci când s-a dovedit neputinţa galeristului de a interveni în spaţiul privat al operei. Salvarea a venit chiar din partea autoarei care i-a deschis uşa lui Dorinel şi l-a invitat să respire din nou aerul proaspăt al libertăţii:
– He is calm now, îl asigură Marjetica, arătând spre galerist.


Responses

  1. Vai!!…am ras de sa ma prapadesc. 🙂 „He is calm now”. :)))

    • Ca şi cum eroul tărăşeniei ar fi fost galeristul şi nu Dorinel 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: