Publicat de: Daniel Onaca | 27 martie 2013

Spiritul pauper văzut de Al Paleologu şi Petre M Iancu

„Să nu spui vorbă mare”. Acest precept popular vin din credinţa în puterea magică a anumitor cuvinte şi de aceea recomand prudenţă în rostirea lor. (precum cuvintele tabu, în gândirea primitivă – n.m.) Vorbele acelea mari acoperă concepte mari, de o mare splendoare inerentă. Dacă nu se orientează şi nu se preţuieşte după aceste mari noţiuni, viaţa devine de o insipiditate mortală. Dar spiritele paupere şi prudente, neştiind să discearnă, vad grandilocvenţă sforăitoare şi acolo unde e vibraţia vastă şi sonoră a unui mare sentiment.” (Al Paleologu)

„Masa nu după fapte tânjeşte. Ea e topită după mituri, după mântuitori, izbăvitori miraculoşi, mari preoţi şi prooroci, eroi şi mucenici. Alcătuită din oameni fără căpătâi, din inşi perdanţi, ajunşi la capătul de jos al ierarhiei, masa recuză faptele care-i pun oglinda în faţă. Circ şi pâine vrea în schimb. Dar nu indiferent ce circ. Şi nu chiar orice pâine. Ci una îmbibată în sânge de martir, stropită cu lacrimi de erou. Perdanţii, maţe-fripte, lumpenproletarii vor, cum altfel, demnitate. În locul celei pierdute în focul luptei pentru existenţă acceptă şi una falsă. Care li se serveşte prin mit naţionalist. Cu poporul se identifică uşor oricine. Pentru ţărişoară, pentru demnitate, fie ea şi fantezistă se dă cu tunul, dacă e nevoie. Şi mai vrea plebea coerenţă, o poveste clară, simplă, persuasivă de la un cap la altul. Ce dacă realitatea e plină de incoerenţe, e complicată, e neconvingătoare? Avem Antenele şi televiziunea publică care oferă platforme de panegiric nulităţilor, superbe bizantinisme. Ne livrează la domiciliu teorii ale conspiraţiei care mai de care mai palpitante, mai pline de suspans şi atrăgătoare.” (Petre M Iancu)


Responses

  1. Asta inseamna sa te hranesti cu aer.

  2. oare de ce oamenii care gândesc logic, văd lucrurile clar nu iau taurul de coarne să facă odată ordine? până la urmă e bine și cu inteligență, dar ar fi mai bine și cu fapte…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: