Publicat de: Daniel Onaca | 29 iunie 2013

Al Piru văzut de scriitorul Şerban Tomşa (1)

Piru făcea un fel de rezumate băşcălioase, avea haz şi era înclinat să dea reprezentaţii de circ. Se plictisea repede, nici nu făcea cursul până la sfârşit şi uneori îi întreba pe studenţi :
– Ce v-ar interesa pe dumneavoastră?
– Nicolae Breban, spunea cineva.
– Breban ? Mă mir că vă interesează. Ăsta e un prost care scrie romane poliţiste cât cărămizile de groase. Romanele poliţiste trebuie să depăşească numai cu puţin suta de pagini.
– Despre Marin Sorescu ce părere aveţi? întreba altcineva.
– Alt prost, zicea Piru. Alaltăieri era poet, ieri devenise dramaturg şi uite că azi se crede şi romancier ! Adrian Păunescu era „o explozie de glande”, Dinu Săraru devenise Dinu Seraru, iar Zoe Dumitrescu-Buşulenga era… „coana Joiţica” şi ar fi trebuit să fie arestată pentru… „port ilegal de sex”. „Baltagul” lui Sadoveanu era o operă de nebăgat în seamă.
– Paleologu a scris nişte grozăvii pe marginea acestei cărţi modeste… Tâmpenii la care Manolescu i-a răspuns cu nişte grozăvii şi mai mari. Ce mare brânză e aici? Sadoveanu a făcut o excursie, a văzut munţii şi nişte râpe, iar la întoarcere a scris, în vreo douăsprezece zile, un aşa-zis roman în care doi ciobani îl omoară pe al treilea, pentru metafizicul motiv că doreau să-i ia oile. În sfărşit, o volintiră inautentică şi necredibilă pleacă hotărâtă pe urmele criminalilor…. Parcă mai ştiam povestea asta de undeva, nu ?


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: