Publicat de: Daniel Onaca | 29 iunie 2013

Apelul lui Ioan Vieru privind ICR-ul

Urmând logica lui ”dacă Andrei Marga nu e, nimic nu e”, un anume Ioan Vieru emite o judecată uluitoare. Iat-o:

ICR-ul nu are niciun viitor, fiind din faşă o instituţie parazitară, de interes limitat, personal, mărturie vie a discriminării pe bani publici. Trăim într-o lume liberă, cu graniţele deschise, centrele culturale nu mai pot avea o reprezentativitate ca acum un sfert de secol. Cer oamenilor politici să închidă acest proiect nefast, ICR, care face un rău imens culturii române, oricât vociferează, cu îndreptăţire subiectivă, beneficiarii direcţi. Aranjarea democratică a lucrurilor nici nu a început în România, nu este nevoie de încă o protecţie a politicianismului în maniera trecutului totalitar din anii ‘50.

O lege a sponsorizării culturii, nu a cerşitului în numele culturii, aceasta mi se pare cheia problemei!


Responses

 1. Trebuie să spun de la bun început că nu sunt la curent cu structurile administrației de stat, dar ce face ICR și nu s-ar putea face la nivelul unei direcții de minister ? Pe de altă parte, cred, până la urmă e vorba despre oameni. Un sistem, oarecare, chiar prost gândit, produce rezultate dacă e condus de oameni competenți.

  • Mulţumesc pentru comentariu. Răspunsul meu este următorul:
   1. Institutul a fost condus de la început de oameni competenţi. Prin înlocuirea lui HR Patapievici cu A Marga, ICR-ul a fost distrus. Acum, printr-un parşiv artificiul retoric, numitul Ioan Vieru lăţeşte balega făcută de ultimul şi asupra primului, ca apoi să tragă concluzia ICR-ul trebuie desfinţat!
   2. Mai toate ţările occidentale au un astfel de institut, care să promoveze cultura propriei ţări în străinatate. Aşa este Institul Cervantes, Institutul Goethe, Institul suedez şi altele. Eu nu sunt în măsură să spun dacă un minister nu ar putea face aceeaşi treabă. Constad doar că, dacă alte ţări au adoptat această formă de promovare a culturii lor, trebuie că au avut motive întemeiate să n-o lase pe mâna vreunui minister.
   Târgul de carte de la Goteborg, din toamna asta, de ex. nu ar fi avut ca invitată de onoare România, fără eforturile de ani de zile ale şefului filialei ICR din Suedia, d-l Dan Shafran. O asemenea realizare nu le stă în putere politrucilor de la un minister oarecare din ţară, orice culoare politică ar avea.

   • Multumesc pt articol 🙂
    Prin prisma lui 2 existenta ICR mi se pare OK si justifica in mare masura 1.
    In ceea ce privește activitatea dlui Marga la ICR sunt de acord ca nu a servict scopului acestei institutii.
    In ceea ce privește activitatea dlui Patapievici, nu cunosc decât scandalul cu zvastica și poneiul roz și câteva zvonuri legate de folosirea nu tocmai ortodoxă a unor fonduri.
    Cum spuneam și în primul comentariu sunt cu totul neavizat (și) în această problemă deoarece încerc să mă țin departe de tot ceea ce atinge politicul, iar ICR a fost atins de politică atât în timpul domniei Patapievici (căruia nu-i pot ierta o declarată apropiere sistemică de o anumită zonă politică) cât și în timpul domniei Marga, unde nici n-a mai fost nevoie de declarații, atât era de evident.
    Să sperăm atunci că cei responsabili de soarta acestui institut sunt suficient de înțelepți încât să-l scoată din sfera de interese politice meschine.
    Pe de altă parte cred că și elita culturală este măcinată de orgolii de grădiniță, mă gândesc la scandalul de la târgul de carte de la Paris.
    Aș putea enunța principiile teoretice ale funcționării unui sistem, aici mă pricep puțin, dar n-am să spun decât că eu, nu din fotoliul unui spectator ci din scaunul utilizatorului final, sau al clientului dacă formularea e mai bună, nu văd o viziune care să dirijeze destinele culturii române. Iar undeva în mecanismul acesta, înțeleg pe partea de mediatizare și promovare, trebuie să se situeze și ICR.
    Cu alte cuvinte lipsește strategia, iar într-o structură servind altui scop decât cel declarat este normal să fie așa.
    Și iar mă enervez deorarece iar ajung, inevitabil, la valorile acestei țări, valori care pe de o parte nu sunt promovate deloc, ba mai mult, se dorește dispariția lor, iar pe de altă parte, în sensul distugerii lor efortul nu trebuie să fie prea mare, vanitățile personale fac aproape toată treaba.
    Și mă opresc dintr-o argumentație care tinde să devină colerică 🙂 din prea mare dragoste de țară 🙂 Uneori dragostea sugrumă 😉

  • Nu vreau şi nici nu sunt în măsură să justific sau să apăr acţiunile ICR-ului sub conducerea lui HR Patapievici (pe care eu îl apreciez ca intelectual şi ca persoană onestă). În rest, vă împărtăşesc pe deplin opiniile privitoare la menirea unei instituţii de cultură.

 2. Ioan Vieru este un poet remarcabil demn de luat în serios.I-am citit articolul în cauză, este putin in extremis.ICR nu mai poate fi ce a fost,deci ii dau dreptate lui Ioan Vieru

  • M-ați făcut curios. O să caut versurile sale să le citesc și poate că o să-i acord… circumstanțe atenuante 🙂

 3. ICR mergea pe varianta marilor aranjamente acum e cam cam parlamentarizat

 4. „un anume Vieru” pentru ca sunteti incult ,mai cititi si apoi veti scrie”poetul roman Ioan Vieru”…tocmai pentru ca face parte din literatura romana contemporana si va supravietui prin opera lui tuturor institutelor!

  • Multumesc pentru comentariu. Ii doresc poetului Ioan Vieru succes in activitatea sa literară. In rest, convingerea mea este ca nivelul de cultura al unei persoane se manifesta si prin felul civilizat in care știe sa poarte un dialog.

   • Asa este,sunt de acord,din pacate noi ,romanii ,reactionam uneori mai cu patima….


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: