Publicat de: Daniel Onaca | 27 iulie 2013

”Cina cea de taină” și modelul lui da Vinci

Cina

Când a conceput capodopera sa, Leonardo intenționa să picteze Binele sub chipul lui Iisus și Răul întruchipat de figura lui Iuda. Mult din timpul său prețios și l-a cheltuit în căutarea modelelor potrivite. Intr-o zi, în timp ce asista la repetițiile unui cor bisericesc, artistul a întrezărit, într-unul din băieții din cor, imaginea desăvârșită a lui Hristos. L-a invitat la el în atelier și i-a reprodus trăsăturile în câteva schițe.

Au trecut trei ani de la acel episod. Cina cea de Taină era apropae gata. da Vinci însă, nu găsise modelul potrivit pentru figura lui Iuda. Cardinalul care răspundea de biserică il presa zilnic: fresca trebuia ispravită cât mai curând! Într-una din zile, maestrul a dat peste un tânăr zdrențuros, cu chipul îmbătranit prematur. Zăcea într-un șanț. Cu mare greutate, ajutoarele sale îl duseră la biserica unde lucra Da Vinci. Artistul se apucă să picteze cu febrilitate. La un moment dat, sărmanul, trezit oarecum din beție, deschise ochii și se uită în jurul său. Văzu pânza, încă neterminată, cu motivul Cinei și reacționă cu surprindere:
– Pictura asta am mai văzut-o undeva!
– Unde ai văzut-o? îl întrebă da Vinci.
– Nu știu unde, veni răspunsul.
– Când?
– Acum vreo tre ani, pe vremea când cântam în corul bisericii mele. A venit odată un pictor acolo și m-a întrebat dacă nu vreau să-i pozez. Lucra la un tablou cu temă religioasă și avea nevoie de un model pt chipul lui Isus.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: