Publicat de: Daniel Onaca | 16 octombrie 2013

Scrisoarea lui Paul Cocei catre un homosexual

Te inteleg. Te inteleg perfect. Te uiti in jurul tau si nu vezi decat oameni dispusi ori sa te condamne, ori – mai rau – sa te ignore. Dar eu nu te condamn (nici nu am autoritatea) si, pe de alta parte, eu cred in iertare. Si nici n-as vrea sa te ignor, caci cred ca nimeni nu merita ignorat. Si tu nu esti un nimeni. De la bun inceput trebuie sa iti marturisesc ca eu sunt mai pacatos decat tine. Stiu cu siguranta ca ma lupt cu patimi cu care tu nu te lupti si din acest motiv stiu cat de grea este aceasta lupta. Dar este o diferenta, caci eu cred ca pornirea ta spre acelasi sex vine dintr-o aplecare a mintii spre un pacat, aplecare care, precum o boala netratata, s-a transformat in patima. Si eu le am pe ale mele, caci si eu, la fel ca tine, am lasat timpul sa treaca fara sa caut vindecare.

Eu stiu ca tu crezi ca nu este asa, ca lucrurile nu sufera comparatie, ca lacomia, de exemplu, si homosexualitatea nu sunt pe acelasi plan, fiind probleme de natura complet diferita. Si faptul ca nu vezi starea ta ca fiind aceea a unui bolnav te face sa crezi ca cauza ei se ascunde undeva in firea ta, sadita acolo inca din nastere. Cu alte cuvinte, crezi ca esti destinat sa fii homosexual. Dar daca analizezi cu putina atentie, vei vedea ca atractia homosexuala se aseamana totusi cu atractia heterosexuala. Si aici iti este si revolta: de ce oamenii te condamna pe tine pentru dorinta ta si nu ii condamna pe heterosexualii ce traiesc in libertinaj (atat de raspandit in zilele noastre)?

Am sa te surprind raspunzandu-ti ca ai dreptate. Adulterul este la fel de condamnabil, precum si desfraul. Pentru noi (crestinii), desfranarea este condamnabila ca fiind ceva imoral pentru ca atenteaza la ceea ce noi numim “uniunea sfanta a familiei”. Dar daca mergem mai in adanc, descoperim ca de fapt desfraul si, sa zicem, betia, au acelasi rezultat nefericit: il separa pe om de Dumnezeu. Si acest lucru descoperindu-l, incercam din toate puterile sa “inotam impotriva curentului”, pentru a ne apropia, si nu a ne departa, de Dumnezeu.

Acum, intre noi fie vorba, stiu ca si tu simti ca aceasta aplecare homosexuala a ta te departeaza de Dumnezeu, desi ai multe momente in care ti se pare o nedreptate strigatoare la cer. Si este, intr-un fel, nedrept. Este nedrept ca nu toate faptele noastre sa fie pe placul lui Dumnezeu, daca suntem copiii Lui. Dar nu este o nedreptate pe care a produs-o El, ci care a intervenit din cauza fugii noastre din fata Lui. Atunci cand copilul nu mai asculta glasul iubitor al parintelui, acesta se vede nevoit de multe ori sa-l lase sa “isi faca de cap”, intrucat doreste ca fiul sa se intoarca la dragostea cea dintai nu pentru ca a fost silit, ci pentru ca a aflat unde este adevarul, intelegand ca niciun lucru sau ambitie lumeasca nu merita parasirea “bratelor parintesti”.

Si acum trebuie sa-ti mai fac o destainuire: cuvantul “pacat” inseamna chiar aceasta, “departare”, sau “dizarmonie” fata de Dumnezeu. Deci daca tu, in sinele tau, cautand inauntrul constiintei tale, simti ca ceva te desparte de Dumnezeu, sa stii ca acel ceva este un pacat. Iar cand pacatul devine viciu, ca o a doua natura, se numeste patima, caci ajunge sa fie atat de puternic incat te chinuieste el pe tine, iar tu ajungi sclavul lui. Si daca crezi aceasta, daca crezi ca ceea ce te desparte de Dumnezeu este aceasta patima, atunci trebuie sa stii ca esti asemenea noua. Noi nu suntem sfinti, suntem doar oameni pacatosi si patimasi care isi recunosc aceste patimi si pacate si care lupta impotriva lor, nu in slujba lor.

(’Geaba vrea cineva binele dacă e încuiat la minte)


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: