Publicat de: Daniel Onaca | 31 octombrie 2013

HR Patapievici la Cluj

Citesc rezumatul prelegerii sale si îmi amintesc de adevarul conținut intr-o vorba veche:

„Dacă nu citești ziarele, ești neinformat. Dacă le citești, ești dezinformat!” (Mark Twain)


Responses

 1. Am participat la evenimentul respectiv si am vazut ecourile sale in presa, distorsionate, intr-o forma de manipulare a adevarului. Singura redare fidela este cea a lui Mihnea Maruta, care a citat aproape integral discursul lui Patapievici, fara sa faca vreun comenatariu. M-am tot gandit daca are sens sa mai scriu continuare, a articolului pe care il incepusem si am ajuns la concluzia ca e lispit de sens. Fara sens sa il scriu pentru ca oamenii, refuza sa gandeasca si redau niste idei gata preluate din mass media. Sunt dezamagita de superficialitate si de ura, cu care romanii privesc pe cineva, care e altfel decat majoritatea. A fi intelectual si a aparea in spatiul public, e aproape o sinucidere. Daca te-ai nascut in Romania si ai nenorocul sa devii intelectual, este bine sa stai ascuns, sa nu faci valuri, sa nu intri in competitie cu nimeni pentru ca risti sa devii compromis iremediabil. Chiar daca nu ai facut nimic, exista personaje care aduna probe, dosare si in momentul in care apari si incerci sa deschizi ochii opiniei publice, altfel decat o face presa, vei fi improscat cu noroi si nici o alta reabilitare morala nu mai e posibila.

 2. Nu sunt de acord nici cu tine, nici cu HR Patapievici, în această privinţă. Cu riscul de a fi acuzat de ipocrizie (cum că e uşor să faci pe luptătorul, când eşti la mii de km de ţară), continui să cred că invins e doar cel care abandonează lupta. Ce dovadă mai puternică de succes al rinocerizării peisajului spiritual şi moral al ţării decât acela că liderii de opinie, oamenii care pot oferi un model-alternativă la ipochimenele din mass-media, renunţă, unul câte unul, să mai ocupe arena !? Când nu te-ai afirmat încă, ai dreptul să stai „în baca ta”, dar când ai devenit o persoană publică, în care mulţi (totuşi) îşi pun încrederea, nu mai poţi beneficia de acest drept. Eşti condamnat să înduri destinul de aţi „porta crucea” sau, după caz, să fii scuipat
  pe stradă în numele valorilor ce merită a fi apărate.
  Îmi cer iertare pentru pentru retorica ce aduce cu un fel de slăvire a martirajului asumat, dar… n-am găsit alte cuvinte să-mi exprim convingerea că lupta trebuie continuată.

 3. Am sa raspund cu un citat dintr-un filozof oriental:” Picatura cand se cearta cu oceanul e penibila si se umileste.”

  • 🙂 Când stânca ţine piept oceanului, e mai măreaţă decât el.

   (Adaug-o şi pe asta la colecţia ta de citate înţelepte, chiar dacă vine de la mine.)

   • 🙂 Asta a sa fac.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: