Publicat de: Daniel Onaca | 6 februarie 2014

Proba de șah

O istorie preluată de pe blogul prietenului Petru http://racoltapetru6.wordpress.com/2014/01/29/minitest-de-logica/#like-3182

Trăia odată un rege bătrân care nu avea decât o fată. În jurul ei roiau sute de pețitori. Cu ajutorul sfetnicului său monarhul ticlui o metodă prin care să-și aleagă un ginere potrivit să conducă regatul după moartea sa. Ca urmare, au dat de știre în lung și-n lat, că se căuta un tânăr treaz la minte care să fie în stare să-l învingă pe sfetnicul regelui într-o partidă de șah. Se mai făcea cunoscut că junele care reușea aceasta ispravă va primi mâna prințesei și va moșteni tronul tatălui ei. S-au prezentat la curtea împăratului pretendenți veniți din toate cele patru zări ca să-și măsoare destoincia la jocul de șah. Nici unul dintre ei însă nu-l putu dovedi pe sfetnicul regelui.

Aici se cuvine spus că jocul de șah al regelui era un pic mai altfel decât jocurile de șah obișnuite. Fiecare din piese aveau atașate câte un recipient cu coniac. Mărimea lui varia în funcție de valoarea pieselor. Pionul, cea mai insignifiantă figurină, conținea 50 ml. Caii și nebunii aveau fiecare câte 150 ml, turnurile câte 200 ml, iar dama, cea mai valoroasă figură, avea 500 ml de coniac. Regula era ca cel care capturează piesa adversă să bea conținutul din recipientul ei. Așa se face că, oricât de buni jucători ar fi fost, tinerii pretendenți, după ce capturau câteva piese se amețeau și nu mai judecau bine mutările. Sfetnicul cel bătrân însă era rezista până când adversarul făcea greșeala fatală.

Într-una din zile se înfățișă la împărat un tânăr care susținea că și el se pricepea cât de cât la șah și ar fi vrut să joace o partidă cu sfetnicul. Sfetnicul acceptă provocarea și, după o luptă palpitantă, tânărul  reuși să câștige partida. În noaptea nunții, fata l-a întrebat pe tânăr, cum de reușise acea ispravă. Atunci tânărul i-a povestit că și-a sacrificat regina încă de la începutul jocului: ”După ce sfetnicul a dat pe gât o jumătate de litru de coniac din damă și încă 200 ml din fiecare turn, mintea lui cea ageră i s-a întunecat în așa măsură că l-am putut învinge cu restul pieselor.” Tânărul făcu o pauză apoi adăugă: ”Asta a fost atunci! Niciodată însă nu voi mai sacrifica o regină ca să câștig, oricât de mare ar fi miza jocului.”

De unde se vede că jocul de șah te ajută să găsești răspunsuri bune nu doar în fața tablei cu 64 de pătrățele.


Responses

  1. Toată aprecierea pentru adaptare!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

<span>%d</span> blogeri au apreciat: