Publicat de: Daniel Onaca | 23 martie 2014

Întoarcerea la vatră propusă de Dan Alexe

Vatră, care există în română, albaneză şi în multe limbi slave, ce l-au împrumutat în mod cert de la păstorii semi-nomazi aromâni, este un termen pur albanez, lucru dovedit extrem de simplu prin fonetismul său actual. Rădăcina termenului a fost identificată de mult de lingvisti: albanezul vatër, articulat: vatra, nu poate veni decît de la rădãcina *ater( foc):  avest. atar, foc, lat. ater, negru, ars, osetă (limbă iraniană din Caucaz) art, foc etc…

Ceea ce este inexplicabil în varianta balcanică a rădăcinii este proteza consonantică iniţială v-. Stim însă că procedeul de a adăuga un v- protetic initial rădăcinilor unor termeni arhaici moşteniţi care încep cu vocală este un procedeu propriu limbii albaneze. Sînt afectate în primul rînd multe cuvinte provenite din acel vechi fond lexical pe care putem, provizoriu, să-l botezăm ilir, şi care este limpede indo-european. Ex.: vesh, ureche, de la răd. *aus-, întîlnită în latină în aus-cultare, prus.  ausins, urechi, lit. ausìs, let. àuss, ureche.

Dar, procedeul a fost aplicat şi unor termeni latini cu vocală initială, care, dupa ce au fost imprumutati in proto-albaneza au primit la rîndul lor  proteza v-: verbër, orb, cu derivatele verboj, a orbi şi  verbërí, orbire; vepër, vepra, operă, creaţie; vorfën = orfan; vadís, a uda. Îl putem adăuga aici şi pe românescul oare, a cărui etimologie acceptată îl face să provină din lat. volet, dar care corespunde exact alb. vallë, asa după cum operă îi corespunde lui vepër, iar orb lui verbër. Nimic asemănător acestei proteze consonantice initiale nu există în celelalte limbi balcanice si nici in româna. Motiv pentru care  vatër, vatra, derivat din ater, nu poate fi decît un termen albanez, împrumutat de limbile vecine: româna, macedoneana, sîrba, etc. Evolutia de la *ater la vatër,  vatra nu a putut avea loc decît în albaneză.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: