Publicat de: Daniel Onaca | 31 martie 2014

Nimeni nu-i profet în țara lui

Prin secolul al XVII-lea, când Căldăraru de la Bârca a plecat în Spania, la cules de căpșuni, spaniolii l-au poreclit Calderon de la Barca.

Cu peste șapte sute de ani în urmă trăia pe la Jii unul de-i zicea Dan Tolomac. Tânărul obișnuia să meargă pe la petreceri și să recite versuri scrise chiar de el. Cum era și cam apucător din fire – la fel ca taică-su, poreclit Gheară – până la urmă n-a mai fost îngătuit la nici un bairam. Talentat și ambițios, Dan T alu Gheară a plecat în Italia și s-a stabilit la Florența. Acolo, italienii i-au pocit numele și i-au spus Dante Alighieri.

În secolul XIX, un zugrav oltean, pe nume Fane Spoitoru zis Gogu, a plecat, în Olanda. O vreme nu s-a mai auzit de el, dar pe urmă, oamenii din satul lui au aflat că și acolo, în Vest, tot de zugrăveli s-a ținut iar olandezii l-au poreclit Van Gogh.

Prin Țara Oașului trăise mai demult unul pe nume Ghergheli, un tip cam zbanghiu. Din pricină că își făcea veacul prin cârciuma satului, nevasta mereu trebuia să meargă după el să-l aducă acasă. Toți știau că atunci când Gher se apuca să filosofeze cu paharul în mână, nici gând să-l mai abați de la ale lui. Femeia trebuia să se roage de el întruna: „Haide, măi, Gher, haide Gher…” Din ”haide Gher” nu-l mai scotea. Până când odată omul n-a mai răbdat să tot fie cicălit de nevastă și a plecat în Germania. Auzise el că acolo oamenii puteau să șadă în cârciumă și să filosofeze până nu mai știau de ei. Așa s-a făcut el cunoscut acolo sub numele de Heidegger.

Dar de pândarul ăla din bostanii din Dăbuleni, căruia îi plăcea să scrie poezii, ați auzit? Se spune că ar fi plecat în Grecia la păzit portocali, iar localnici iau spus Pindar.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: