Publicat de: Daniel Onaca | 1 aprilie 2014

Istorioare din antichitatea greco-romană

În anul 399 î.Hr., conducerea cetăţii Atena a hotărât moartea lui Socrate, prin otrăvire, acuzându-l de ateism şi coruperea tineretului. Soţia lui Socrate, Xantipa, aflată de faţă, a izbucnit în lacrimi:

– Dar tu mori nevinovat!

– Ți-ar fi plăcut poate mai mult să mor vinovat, a întrebat-o filosoful?

 

Poetul şi muzicianul Filoxene, criticând un poem de Dionysos, tiranul Siracuzei, a fost trimis la muncă silnică într-o carieră de piatră. După o vreme, tiranul l-a chemat şi i-a citit din nou versurile. După ce a ascultat cu atenţie, Filoxene s-a ridicat să plece.

– Unde te duci? l-a întrebat Dionysos.

– La cariera de piatră, i-a răspuns poetul.

 

Sofocle a spus într-o zi că i-au trebuit trei zile de lucru pentru a scrie trei versuri.

– Trei zile! a exclamat un poet mediocru; în intervalul ăsta aş fi scris o sută!

– Da, a răspuns Sofocle, dar ele n-ar fi dăinuit nici trei zile!

 

Luculus a fost invitat la masă de către senatorul Seneca. Prânzul a fost cam frugal, așa că patricianul, vestit prin hedonismul, său a rămas aproape flămând. La desert, amfitrionul și-a exprimat speranța că oaspetele o să-i facă onoarea să mai ia masa cu el cât de curând. „Cu plăcere, a răspuns Luculus, dacă se poate chiar imediat!”

 

Cumpărând un butoi cu zece drahme, Diogene s-a învoit cu negustorul să-i plătească cinci drahme, iar celelalte cinci să-i rămână dator. După o vreme negustorul i-a cerut şi restul de bani.

„Eşti în toate minţile?, a ripostat Diogene, învoiala noastră a fost să-ţi plătesc doar cinci drahme, iar celelalte cinci să-ţi rămân dator. Dacă ţi le-aş plăti acum aş încălca înţelegerea, căci nu ţi-aş mai datora nimic.”

 

Plutarh povestește că într-o zi, Pericle a fost acoperit de ocări şi de vorbe urâte în Agora, de către un om obraznic şi bădăran; el l-a răbdad pe acel individ toată ziua şi s-a ocupat de treburile urgente. Seara s-a întors liniştit acasă, iar omul acela s-a ţinut scai de el, continuând să-i spună lucrurile cele mai neobrazate. Când să intre în casă, fiindcă se întunecase deja, Pericle i-a poruncit unui slujitor să ia o faclă şi să-l însoţească până acasă pe cel care îl insultase!

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: