Publicat de: Daniel Onaca | 28 aprilie 2014

Soarta dramatică și neștiută a unei statui

Cluj. Cissi

Elisabeta de Wittelsbach, prinţesă a Bavariei, după căsătoria sa cu Franz Joseph, a devenit împărăteasă a Austriei, în 1854. Cuplul imperial a avut patru copii, dar moartea prinţului moştenitor, Rudolf – sinucis la Mayerling -, a determinat-o să iasă din viaţa publică. Nefericita femeie a preferat să-şi petreacă timpul călătorind. Pe 10 septembrie 1898, la vârsta de 60 de ani, Sissi – cum era numită de contemporani –, a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni. Înjughiată în inimă cu un stilet! Lucheni a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind găsit, la scurt timp, spânzurat în propria-i celulă. Dispariția împărătesei a dat naştere unui adevărat cult.

La puţin timp după moartea tragică a acesteia, mai exact, în 1900, Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) a sprijinit cu fonduri proprii realizarea unei statui a prințesei, în semn de omagiu adus unei personalități îndrăgite. Astfel de statui au fost realizate pe întregul teritoriu al Imperiului Austro-Ungar. La Budapesta, Miskolc şi Presov se aflau busturi identice cu cel de la Cluj. În orașul de pe Someș, el împodobea aleea care lega Podul Elisabeta de Cetăţuie. Amplasarea ei acolo a fost rodul iniţiativei fostului primar al Clujului, Károly Haller, cel care a amenajat şi Parcul Central din localitate.

În primii ani de după instaurarea comunismului în România, statuia prinţesei Elisabeta, a dispărut subit. Aceeaşi soartă au avut-o şi celelalte monumente din seria ei, cu excepţia celui din Miskolc. Cel din Presov a fost recuperat şi restaurat. În anul 2001, istoricul Gergely Balasz, liderul regional al CNMT, a cerut sprijinul fostului primar Sorin Apostu, pentru ca un bust similar să fie repus în vechiul loc. Acesta a fost realizat de sculptorul Gergely Zoltán iar copia a fost adusă de la Muzeul de Istorie din Miskolc, urmând a fi amplasată pe aleea Elisabeta.

Sissi, una din cele mai frumoase femei ale vremii sale, a devenit o legendă, un personaj de basm aproape. Palatul Hofburg din Viena are o expoziţie permanentă dedicată fostei împărătese a Austriei. Mulți dintre clujeni consideră că amintirea ei se cuvine a fi păstrată și în orașul lor. Lucru îndreptățit și de faptul că împărăteasa a vizitat odinioară oraşul. La Cluj nu există deloc statui care să reprezinte femei. De aceea, statuia-simbol a Clujului de altădată ar aduce cu sine un anume echilibru, pe plaiurile ai căror oameni de seamă, printre virtuțile fundamentale ale locuitorilor săi, obișnuiesc să enumere tocmai echilibrul, măsura și simțul dreptății.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: