Publicat de: Daniel Onaca | 26 iulie 2014

Dan Alexe despre originea numelui Bucureşti

Frumusețe și bucurie

Poveștile inventate care numesc un loc pornind de la istoria unui cioban drăguț pe nume Bucur sînt la fel de credibile ca cele cu doi gemeni alăptați de o lupoaică. In realitate, numele Bucureștilor, în română un plural din punct de vedere morfologic, își trădează originea albaneză. Bukur înseamnă frumos în albaneză, iar terminația -isht, identică cu cea românească -ești, sau –ește, e folosită în condiții similare ca în română, inclusiv în numele de limbi: turqisht se spune în albaneză pentru turcește (-q- se prenunță -ci-), și rusisht pentru ruseshte.

Bukur înseamnă frumos și e unul din nenumăratele albanisme pitite de lingvistica tradițională românească pentru că româna împarte cu albaneza nu doar puținele cuvinte mal, barză, viezure pe care le învățăm în școală, dar și majoritatea latinismelor, latinizarea petrecându-se simultan și în aceleași condiții. Bukur e un albanism, așadar. In albaneză înseamnă frumos. In română a deviat spre rădăcina lui bucurie, a se bucura. București, însă, își trădează originea albaneză și a trebuit să însemne pur și simplu Frumoasa, sau Frumoasele. In trecut, satele și tîrgurile nu se numeau după legendari păstori, ci aveau nume banale: Frumoasa, Târgu de Floci, Râmnicu Sărat sau după nume de populații precum Peceneaga, Comana, Iași. Ca nume de locuri, există un Bukur Livade în Kosovo și un Lugu Bukur în Albania, dar există chiar și câteva târguri numite Bukurisht, atât în Albania cât și în Kosovo.

Așadar : bukur înseamnă frumos, bukuri,-a – frumusețe, bukurosh – frumos ca substantiv. Iată bukuria femerore (frumusețea feminină) pagină albaneză de FB.

https://www.facebook.com/pages/Bukuria-femerore/175092735935546 ”Shëndeti dhe bukuria” (Sănătatea și frumusețea) https://www.facebook.com/shendetibukuria


Responses

  1. În sfârșit, mă bukur!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: