Publicat de: Daniel Onaca | 11 octombrie 2014

Povestea semințelor de flori

Alegerea succesorului

Un om de afaceri bogat a decis ca era timpul sa-si lase un succesor la comanda companiei sale. In loc de a se orienta spre unul dintee directorii firmei sau spre proprii sai copii, el a decis sa incerce ceva deosebit. Intr-o zi, si-a convocat tot executivul, care era format din tineri si le-a spus:

– Dragii mei, a sosit timpul sa-mi numesc un inlocuitor la conducerea companiei in calitate de manager general. Asa ca decizia mea este ca unul dintre voi sa ocupe acest post.

Toti au ramas socati, in timp ce seful a continuat:

– Astazi intentionez sa va dau fiecaruia cate o samanta – o samanta speciala. Vreau sa luati samanta asta acasa, s-o plantati, s-o udati si apoi, exact peste un an, sa veniti cu planta care a rasarit si crecut din aceasta samanta. Cu acea ocazie voi analiza planta fiecaruia si, dupa un criteriu personal, voi alege viitorul manager general.

Un tanar, pe nume Jim, a fost prezent la intalnire si, asemenea fiecaruia, a primit si el o samanta. A plecat acasa si, cu entuziasm, i-a impartasit sotiei planul sefului. Sotia l-a ajutat sa gaseasca un vas potrivit, pamant de calitate imbunatatit cu ingrasamant natural si apoi a plantat samanta. In fiecare zi, Jim turna apa in acel vas si astepta cu nerabdare sa vada un semn ca samanta a incoltit si o mica planta si-a facut aparitia. Dupa vreo trei saptamani, colegii lui vorbeau despre semintele lor si despre plantele care au inceput sa rasara. Jim urmarea cu atentie vasul in care plantase samanta, dar nimic nu se intampla. Trei, patru, cinci saptamani au trecut, dar in vasul cu pamant nu se vedea nici un semn de incoltire si crestere. Colegii lui vorbeau deja despre plantele lor, iar Jim se simtea falimentar in incercarea lui de a face samanta sa se transforme in planta. Au trecut sase luni – nimic insa nu se intamplase, in vasul cu pamant al lui Jim. Cu nespusa parere de rau, Jim si-a dat seama ca omorase samanta. Fiecare din colegii lui aveau deja pomi, plante, iar el nu avea nimic.

Oricum Jim a hotarat sa nu le spuna colegilor sai nimic din experienta lui esuata. A hotarat insa, sa continue sa ude samata si sa-i adauge ingrasamant…cine stie? Poate ca, intr-o zi, samanta va incolti.

Dupa exact un an, fiecare dintre cei care primisera o samanta de la sef, si-au adus vasele cu plante pentru a fi inspectate. Jim i-a spus sotiei ca el nu indrazneste sa mearga la companie, cu un vas gol. Sotia insa l-a incurajat sa fie cinstit cu ceea ce i s-a intamplat. Desi a simtit un gol in stomac, gandindu-se la experienta pe care o va avea – poate cea mai jenanta experienta din viata lui – a hotarat totusi sa dea ascultare sfatului sotiei. Astfel, in ziua hotarata pentru inspectie, Jim si-a luat vasul in care nu era decat pamant si s-a prezentat la sala de conferinte a companiei. Cand a intrat in sala, Jim a fost socat de varietatea de plante din vasele colegilor lui. Plantele erau minunate: diferite in culori si marimi. Jim si-a pus vasul pe podea si multi din colegii lui au bufnit in ras – altii l-au compatimit sincer. Cand seful si-a facut aparitia, a salutat membrii executivului, rotindu-si privirea asupra tuturor.

– Uau! Ce plante minunate, copaci, flori ati crescut voi! – a spus seful.

Deodata, seful l-a descoperit pe Jim, in coltul cel mai indepartat al salii, cu vasul sau gol. L-a rugat pe directorul financiar sa-l invite pe Jim in fata. Jim a inghetat! El a inceput sa gandeasca cam asa: “Seful si-a dat seama de esecul meu. Mare lucru sa nu ma concedieze.” Cand Jim a a juns in fata, seful l-a intrebat ce s-a intamplat cu samanta lui. Astfel ca Jim a trebuit sa-i spuna istoria sa. Dupa ce Jim a terminat, seful a spus ca toata lumea, cu exceptia lui Jim, sa ocupe un loc. Apoi, aratand cu mana spre Jim a spus: – Iata-l pe noul vostru manager general. Numele lui este Jim.

Lui Jim nu-i venea sa creada. Esuase total in plantarea semintei. Cum putea el sa fie manager general, cu un asemenea esec? Apoi, seful a continuat:

– Cu un an in urma, i-am dat fiecaruia din cei prezenti in aceasta sala – o samanta. V-am spus sa luati samanta, sa o plantati, sa o udati si sa mi-o aduceti astazi inapoi. Ceea ce voi nu ati stiut este ca toate semintele pe care vi le-am dat au fost fierte – toate au fost seminte moarte, care nu aveau cum sa incolteasca. Toti, cu exceptia lui Jim, mi-ati adus pomi, plante, flori. Cand v-ati dat seama ca samanta pe care v-am dat-o eu nu incolteste, ati inlocuit-o cu alta samanta. Jim a fost singurul care a avut curajul si cinstea de a aduce vasul cu planta mea in el. Pentru acest motiv el va fi numit managerul general al companiei mele.

Daca plantezi cinste – vei secera incredere. Daca plantezi bunatate – vei secera prieteni. Daca plantezi smerenie – vei secera maretie. Daca plantezi perseverenta – vei secera satisfactie. Daca plantezi respect – vei secera perspectiva. Daca plantezi harnicie – vei secera succes. Daca plantezi iertare – vei secera impacare.

Reclame

Responses

  1. da povestea asta trebuie sa o auda tinerii nostri , am insa o problema cu..smerenia…ma indoiesc ca aduce maretie…!!

    • Asta e o poveste care are la baza doctrina crestina („Cei din urma vor fi dei dintâi”). Cu povestile este insa asa ca fiecare povestitor care preia o istorie e liber sa o adapteze si sa o prelucreze conform propriilor sale convingeri. In cazul acesta, eu am fost prea lenes ca sa fac modificări drastice.

  2. Nu. Nu-i deloc politically correct-ă povestea asta. Ok ar fi fost ca tovarăşul Jim să-i spună şefului lui cam aşe : „Băi, nene, stai aşa, că nu-i aşa … De fapt nu eu ar trebui să îţi urmez la conducere ci nevastă-mea fiindcă ea a insistat să vin cu ghiveciul gol la matale…”
    Greşesc ?
    Minciuna celorlalţi a fost una clasică. Jim a minţit prin omisiune, atribuindu-şi merite ce nu sunt ale lui. Ceea ce, dacă mă întrebaţi pe mine, e cel puţin la fel de grav.

    • Oricum am da-o, concluzia este ca femeia e cea care merita toată cinstea! Poate ca asta e unul din talcurile ascunse ale povestii. 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: