Publicat de: Daniel Onaca | 5 noiembrie 2014

Rebelul și Parlamentul

Complotul prafului de pușcă

O istorioară culeasă de pe FB, de la prietena Andreea Sacher: Guy Fawkes a fost unul dintre cei mai admirați rebeli din toate timpurile. Masca, atribuită lui, a devenit un simbol al celor care se opun abuzurilor regimurilor politice de pe întreg mapamondul. Aceeași mască este purtată și de susținătorii mișcării Occupy Wall Street sau de către cei grupați sub numele de „Anonymus”. Termenul englez „guy”, provine de la numele lui Fawkes.

În noaptea de 5 noiembrie, în Regatul Unit și în unele țări ale Commonwealth-ului, se comemorează „Noaptea lui Guy Fawkes”. Chiar și astăzi, la 409 ani de la eșecul „Complotului prafului de pușcă”. Scopul complotului era înlăturarea guvernării protestante din țară prin aruncarea în aer a clădirii Parlamentului în timp ce înăuntru se aflau Regele James I și întreaga nobilime protestantă. Complotul a fost condus de Robert Catesby, dar Fawkes a fost cel însărcinat cu punerea sa în aplicare. El a fost arestat cu câteva ore înainte de explozie, în timpul unei inspecții a subsolului Parlamentului de la primele ore ale dimineții, inspecție declanșată după primirea unei scrisori anonime de avertisment.

anonymous

Masca pe care i-au atribuit-o oamenii nu are nicio legătură istorică cu Guy Fawkes. El nu a purtat așa ceva în timpul acțiunii sale. Accesoriul adoptat de activiştii anti-globalizare și de protestatarii politici şi sociali, a fost opera unui artist pe nume David Lloyd. Acesta a desenat-o în cadrul unui serial de benzi desenate intitulat „V from Vendetta”, publicat iniţial în anul 1982, după care s-a făcut un film cu acelaşi nume, lansat în anul 2005.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: