Publicat de: Daniel Onaca | 25 decembrie 2014

România ar trebui să-şi ajute populaţia săracă în loc să construiască biserici.

Un articol preluat de pe MEDIAFAX.  

„Jenny Sonesson, fost consilier al Guvernului suedez, critică, într-un articol publicat de site-ul TheLocal.se, planurile Guvernului român de a contribui la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, în loc să finanţeze programe pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei. El menţionează, în acest context, prezenţa numeroasă a cerşetorilor români pe străzile din Stockholm.

De asemenea, Jenny Sonesson relatează că în primăvară a făcut parte din delegaţia condusă de ministrul pentru afaceri europene Birgitta Ohlsson, care s-a aflat în vizită la Bucureşti pentru discuţii cu reprezentanţii Guvernului referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea sărăciei. Ea se declară impresionată de vizita într-un sat din România, unde menţionează că a observat doar case sărăcioase, noroi şi căruţe trase de cai neîngrijiţi. Politicianul suedez face, totodată, referire la întâlnirea cu o locuitoare pe nume Nicoleta şi menţionează că aceasta trăieşte împreună cu cei patru copii mici într-o casă fără încălzire şi instalaţii sanitare.

În acelaşi timp, politicianul suedez face observaţii cu privire la proiectul de construire a Catedralei Mântuirii Neamului şi prezintă costurile publicate anterior de presa străină, remarcând că în „una dintre cele mai sărace ţări din Europa” sunt alocate resurse pentru această construcţie, în condiţiile în care femeia pe care a întâlnit-o într-un sat din România trăieşte împreună cu cei patru copii într-o casă lipsită de căldură şi electricitate. Jenny Sonesson susţine, în acest context, că politicienii români sunt dependenţi de susţinerea membrilor clerului în timpul campaniilor electorale.

Pe de altă parte, Jenny Sonesson prezintă, în articolul din site-ul TheLocal.se, cifre ale Eurostat cu privire la nivelul sărăciei în România şi adaugă că, potrivit Naţiunilor Unite, membrii comunităţii rome sunt cei mai vulnerabili şi trăiesc în condiţii asemănătoare cu locuitorii din Africa. Politicianul suedez consideră că „în România există o criză umanitară în desfăşurare, care necesită o iniţiativă de tipul Planului Marshall”. „UE ar trebui să solicite României să accepte prezenţa unor echipe de experţi internaţionali pe termen lung”, afirmă Sonesson.

În finalul articolului, Jenny Sonesson menţionează că este inadmisibil ca „milioane de cetăţeni UE să trăiască în disperare”. „Dacă politicienii din România nu arată o dorinţă reală de schimbare, atunci este necesară o discuţie cu privire la viitorul ţării în Uniunea Europeană, în condiţiile în care nu sunt îndeplinite criteriile de la Copenhaga”, susţine Sonesson în articolul publicat de site-ul TheLocal.se.”

 


Responses

 1. Guvernul nu este pe post de organizatie caritabila.

  • Daca am înlocui denumirea de „organizație caritabila” cu una mai adecvata, poate ca am înțelege mai bine responsabilitatea guvernului român. (Ori poate ca guvernul suedez nu-si cunoaște menirea, mai știi!)

   • Nu, rol guvernului nu este sa fure banii unora ca sa-i dea altora.

 2. Aici suntem de acord. Aș vrea totuși să mai adaug un gând privitor la prima ta observație. Între Suedia și USA există o mare deosebire în privința implicării statului în ajutorarea cetățenilor. Aici, ca urmare a unei îndelungate tradiții social-democrate, e foarte înrădăcinată concepția că statul are grijă de ei ”din leagăn până în mormânt”. In SUA, am înțeles că organizațiile de caritate și filantropice au preluat o mare parte din această ”datorie”. Fac această constatare și mă abțin să apreciez care dintre cele două modele e cel mai bun. Nu mă abțin, în schimb, să-ți urez un An Nou Fericit și mult succés în propriile proiecte.

  • Gresit, si in SUA se implica statul, doar ca o face intr-un mod neconstitutional. Eu nu sint chiar asa de rusinoasa ca sa afirm ca este gresit ca unii oameni sa fure munca altora.

   Multumesc, An Nou fericit si tie!


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: