Publicat de: Daniel Onaca | 29 iunie 2015

Gândul zilei. O analiză în patru aliniate

Lucian Mândruță despre criza din Grecia.

Lucian MândruțăUnul dintre cele mai tâmpite slogane ale stângii grecești, Syriza. (sursa: Hotnews): „Poporul grec nu poate fi șantajat – nu poate fi terorizat. Apărați Democrația.” Faptele sunt fix pe dos: de câteva luni, poporul grec și aleșii săi șantajează Occidentul să le mai dea niște bani, amenințând la schimb cu o încetare a plăților care ar fi teribil de riscantă pentru economia europeană.

Povestea vine din urmă: timp de 20 de ani și mai bine, politicienii hoți din Grecia au luat bani de la UE, de la bănci, de la FMI mai apoi pentru diferite proiecte din care rudele și prietenii lor și-au tras bani după modelul 10-20% cunoscut și la noi. Tot de la UE au luat bani să crească pensii și salarii – efectiv o șpagă contra voturi încasată de cetățean fără nici un fel de proteste. Nu s-a furat de unul singur. Nici măcar la nivel de clasă politică. S-a furat la nivel național.

Când lumea s-a prins, că nu sunt toți proști și răi ca alegătorii Syrizei, grecii au cerut și mai mulți bani să rostogolească creditele, după principul „nu-mi dai, vă sparg, să moară mama! Ne ducem cu toții dreacului!” Si Occidentul a mai plătit oleacă. Până când au venit chiar niște tâmpiți la putere, care au exploatat capitalul de neînțelegere economică – uriaș – al popoarelor balcanice.

Platforma cu care a câștigat Syriza e foarte simplă: e nedemn să-ți plătești datoriile, e demn doar să crești pensiile, care nu se susțin decât prin munca proștilor de germani. Nu de alta, dar VW-ul e mai scump ca măslina. Că intră mai multă nuncă și mai multă minte în el.

Reclame

Responses

  1. Personal nu cred că Grexitul ar fi un obstacol de nedepășit pentru Europa. Și, dacă stăm bine să ne gândim, excluderea Greciei nu doar din zona euro ci chiar din însăși construcția UE ar fi o lecție pe care și alții (Orban ar fi doar un exemplu) ar primi-o fix în moalele capului.

  2. […] (Lucian Mândruță despre criza din Grecia – sursa) […]

  3. Grecia…, datimi voie sa-mi dau cu parerea , eu cred ca si Romania(Bulgaria) se va afla in aceiasi situatie imediat cand nu va mai fi ultima de la coada si va avea o alta tara in locul ei de acum.Atata timp cat mergi la medic si dai spaga ca si in Grecia ,Romanul voteza in functie de promisiunile politicantului fata de buzunarul lui , indiferent daca e nedrept sau in detrimentul altcuiva , nici macar nu se gandeste la viitorul copilului lui aici se va ajunge ba chiar mai rau . NOI O SA AJUNGEM MAIRAU CA EI.

  4. Din păcate, vă împărtășesc opinia. Protestele din Piața Victoriei tocmai acest lucru încearcă să-l împiedice (printre altele).


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: