Publicat de: Daniel Onaca | 29 octombrie 2015

Gânduri de dobitoc (5) Victor Ponta

O soluție sustenabilă

Gropea 2Avem o realitate, trei milioane din populaţia dinamică cu capacitate de muncă din România sunt în afara ţării şi nu plătesc niciun leu la sistemul social. Ştiu, se spune că trimit bani acasă, dar nu-i trimit la şcoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la şomaj. Îi trimit pe căi private, foarte bine acest lucru. Dar gândiţi-vă, dacă cei trei milioane (n.r. de români plecaţi) ar cotiza cu zece euro pe lună la bugetul social al României, ar fi o contribuţie pe care am simţi-o (…) Deci, e o problemă şi cred că creşterea numărului de contribuabili este singura soluţie sustenabilă pe termen lung.

Sunt de părere că, dacă ai un număr extrem de limitat de contribuabili, cum poţi să ai venituri prin care să investeşti în Sănătate, în Educaţie, în incluziune socială. Aici mă gândesc, pe de o parte, la munca la negru, şi acesta este motivul pentru care Guvernul a luat o măsură de dreapta – reducerea contribuţiilor de asigurări sociale la angajator. În mod normal, ca un adevărat Guvern de stânga, aş fi redus contribuţiile la angajat, nu la angajator.

Noi am spus: hai să luăm la angajator, ca să fie un stimulent pentru combaterea muncii la negru sau a salariilor la gri – jumătate pe cartea de muncă, jumătate în mână. Însă şi efectul până la urmă combinat, nu doar al reducerii CAS, al dezvoltării economice, a fost acea barieră psihologică pe care am avut-o în societate, să avem un număr mai mare de angajaţi fără carte de muncă decât numărul pensionarilor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: