Publicat de: Daniel Onaca | 3 noiembrie 2015

Lucruri care merită a fi repetate

Dan Alexe despre statul laic.

Tot amintesc unii insistent, cu orice ocazie (chiar și intelectuali școliți in străinătate precum Adrian Papahagi și Teodor Baconschi) că românii sunt majoritar ortodocși și că deci ortodocșii trebuie să decidă mersul lucrurilor. Nu vom obosi să le amintim că:

– România este, prin Constituție, un stat laic. Faptul că majoritatea românilor sunt, în mod individual, ortodocși nu trebuie să ne tulbure nici o clipită: aceiași ar fi, de asemenea, masiv, în favoarea pedepsei cu moartea sau a interzicerii homosexualității, dacă legile s-ar baza pe impulsul mulțimii. Din fericire, statul modern nu se bazează pe „consensus omnium”, ci pe o balanță delicată a legalității și toleranței care s-a afinat de-a lungul secolelor si care are in spate laicitatea si mostenirea Iluminismului.

– Biserica ortodoxă nu are nici o îndrituire legală de a fi considerată deasupra cultului mozaic sau a catolicismului sau a celorlalte culte recunoscute legal.

– Jurământul pe Biblie e un abuz, sărbătorile religioase legale sunt doar o favoare acordatã de legislatori prin acumularea precedentelor.

– Predarea obligatorie a religiei in scoli era neconstituțională, ceea ce Curtea Supremă a recunoscut; caracterul ei opțional trebuie menținut și întărit, până la eliminarea religiei din sălile de clasă.

– Atacurile lor de intimidare și sugestiile de neromânitate aduse apărătorilor statului laic sunt doar manevre ale unor spirite nedemocratice. Trebuie să le răspundem cu răbdare și umor înțelegător și tolerant.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: