Publicat de: Daniel Onaca | 25 noiembrie 2015

Sfaturi utile. Castane sălbatice (1/3)

Leacuri pentru uz intern

Rețete oferite de farmacistul Ion Bobaru din Brăila, cunoscut pentru prepararea remediilor naturiste vechi, alese din scriptele spițerilor de altădată.

Tinctură. Mod de preparare. Se pun într-un borcan cu filet 20 g de castane măcinate groscior și se adaugă 100 ml alcool alimentar de 70 de grade. Recipientul se închide er­metic, iar preparatul este lăsat la macerat 10 zile, timp în care trebuie agitat de 3-4 ori pe zi. După această perioadă, se filtrează și se pune la decantat, în frigider, încă 6 zile. În final, se filtrează, iar tinctura rezultată se toarnă în sticluțe închise la culoare.

Folosire. Pentru tratament sunt indicate 20-30 de picături dizolvate în apă, de 2-3 ori pe zi, înainte de fiecare masă. Cura se ține două sau trei săptămâni și, dacă este necesar, se reia după o pauză de 7 zile. Poțiunea este recomandată în vindecarea hemoroizilor interni și externi, retragerea varicelor și în cazul insuficienței venoase cronice. Tinctura de castane este un bun adjuvant în tratamentul de recuperare al bolnavilor care au suferit un accident cerebral sau o intervenție chirurgicală pe creier.

Pulbere. Mod de preparare: Se pisează castanele uscate într-un mojar și se continuă în râșnița de cafea, până se obține un praf cât mai fin. Se păstrează în recipiente din sticlă, în locuri ferite de lumină. Doza zilnică este o lingură, dimineața, pe stomacul gol. Pulberea se ține sub limbă, cel puțin trei minute, după care se înghite cu apă. Un tratament de o lună reduce reținerea de fluide în organism și combate simptome precum: adenomul de prostată (retenția urinară și creșterea în volum a prostatei) și ascita (acumularea de lichid în cavitatea abdominală). Cura este un bun remediu pentru durerile de cap, amețeli, și îndepărtează senzația de picioare grele, umflate.

Decoct. La o cană cu apă (250 ml) se pun două linguri de castane uscate și mărunțite. Preparatul se fierbe, la foc mic, timp de 15 minute, completându-se treptat apa care se evaporă. Se poate păstra la frigider cel mult trei zile. Un tratament de 15-20 picături de decoct pe zi este deosebit de eficient în tratarea nevrozei, reduce durerile menstruale și îndepărtează febra.

Vin medicinal. Mod de preparare. Se obține din coaja maronie a fructelor, fiind necesare 100 g plantă la un litru de vin. Pentru facilitarea macerării, în prealabil, coaja de castane se ține timp de 12 ore în alcool alimentar de 70 de grade și apoi se amestecă în vin. Poțiunea se lasă la macerat vreme de 10 zile, perioadă în care se agită de 3 ori pe zi. Vinul se strecoară și se păstrează la loc umbros. Folosire. Două linguri pe zi (dimineața și seara), vreme de șase săptămâni. Indicat în cazuri de flebită, dureri articulare și reumatism.

Sirop. Întărește musculatura și de aceea este indicat mai ales copiilor anemici sau cu dificultăți de concentrare. Se amestecă 500 ml decoct cu 500 g zahăr sau miere iar mixtura se încălzește până când elementele componente se dizolvă și lichidul devine omogen. După răcire, se toarnă în recipiente din sticlă sterilizate. Doza uzuală este de 5 ml (o linguriță), de trei ori pe zi pentru copii și dublă pentru adulți.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: