Publicat de: Daniel Onaca | 28 noiembrie 2015

Sfaturi utile. Castane sălbatice (3/3)

Reguli de recoltare și uscare

Sfaturi oferite de farmacistul Ion Bobaru din Brăila, cunoscut pentru prepararea remediilor naturiste vechi, alese din scriptele spițerilor de altădată.

Castanul sălbatic, Aesculus hippocastanum, nu trebuie confundat cu Aesculus pavia sau „Castanul cu flori roșii”, ale cărui semințe sunt otrăvitoare, deoarece conțin acid cianhidric. Florile castanului otrăvitor sunt de culoare roșie, iar fructele au coaja verde, fără ghimpi.

Administrarea internă a preparatelor din castane sălbatice este interzisă gravidelor, mamelor care alăptează, bolnavilor de ficat și de rinichi.

Dacă florile, frunzele și scoarța se recoltează primăvara și vara, toamna este anotimpul în care se culeg semințele, binecunoscutele castane. Se ivesc strălucitoare din coaja verde, înarmată cu ghimpi, a fructe­lor coapte care se desprind singure de pe crengi. Le găsim prin parcuri sau pur și simplu pe trotuar, însă trebuie să le alegem doar pe cele să­nătoase, care nu sunt lovite sau moi.

După ce au fost curățate de coaja verde, castanele se întind la uscat, în strat gros de 10-15 cm, într-o încăpere bine aerisită. Deshidratarea poate dura aproximativ trei săptă­mâni, perioadă în care este necesar să întoarcem din când în când stratul de castane, pentru a evita apariția mucegaiului.

Se pot usca și artificial, în cuptorul aragazului, unde se țin timp de o oră, la temperatura de 40 de grade Celsius, după care focul se dă mai mare, la 60 de grade. Castanele sunt uscate atunci când devin sfărâmicioase. Din 2 kg de plantă proaspătă se obține 1 kg de produs uscat.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: