Publicat de: Daniel Onaca | 23 februarie 2016

Avva de la Măcin și banii sătenilor

Un dar cu bătăi de cap 

Poate că am mai spus-o: la poalele măgurii unde își găsise avva sălașul se afla un sătuleț. Cât o fi fost el de mărunțel, ca orice comunitate de gospodari, avusese și el o femeie din aceea care se îngrijea de mângâierea celor chinuiți de… angoase. Spun ”avusese”, din două motive. Odată pentru că istoria cu pricina e foarte veche, iar a doua oară pentru că femeia, despre care tocmai am pomenit, se întâmplase să moară pe neașteptate. Cei care au plâns-o au fost destui, chiar dacă nici unul dintre jelitori n-a făcut-o direct pe maidanul de lângă zidul bisericii.

Cu asta istoria s-ar fi putut încheia, dacă nu s-ar fi dus vestea că toți banii ei, câștigați prin muncă cinstită, femeia i-a lăsat moştenire mănăstirii din apropiere, unde și avva slujise în tinerețea lui. Sătenii se cam codeau să se bucure de moştenire, căci, vezi bine, nu se cuvenea să primească bani de pe urma unei curve. Au cumpănit ei lucrurile în fel și chip; unii erau pentru, alții se puneau de-a curmezișul… Până la urmă au zis cu toții că alt chip să se împace nu era, decât ca o delegație a lor să se gătească de drum și să meargă la chilia înțelptului să-i ceară sfatul.

Avva i-a întâmpinat cu inima deschisă, așa cum făcea el întotdeauna, apoi le ascultă păsul. La sfârșit le spuse că cel mai înțelept lucru din partea lor era să primească acei bani, pentru că nevoile mânăstirii era mari iar ajutorul de la stat, mărunt. Unii dintre credincioși au primit sfatul cu ușurare, dar alții s-au arătat mirați, zicându-i:

– Dar bine, părinte, cum să facem noi asta? Doar ştii bine cu ce s-a ocupat femeia aceea!

– Bine, bine, spuse avva, dar, până la urmă, banii cu care a fost ea plătită n-au fost tot ai voștri?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: