Publicat de: Daniel Onaca | 2 Martie 2016

La ceai cu maeștrii haijini (4)

Limhamn

În absența mesajului © Daniel Onaca

Cultura occidentală, mai cu seamă prin curentele ei de gândire pozitivă din încrengătura celor ce alcătuiesc impetuosul șuvoi al fenomenului numit New-Age, ne livrează permanent pachete de idei, al căror conținut ar putea fi sintetizat într-o formulă precum: ”Toate lucrurile pe lumea asta au un sens; atâta doar că noi nu-l (re)cunoaștem întotdeauna.” În cartea sa, Regatul semnelor, Roland Barthes face o ceneralizare și mai drastică: ”Vestul îneacă totul în sensuri, precum o religie autoritară ce obligă întreaga populație să se boteze.” Chiar și creațiile literare venite din sfera de cultură a Orientului le apreciem tocmai în virtutea cantității (și greutății) sensurilor și înțelepciunii milenare pe care le conțin.

Impregnați cu o astfel de viziune, cum se face atunci că genul haiku a cunoscut un succes și o răspândire imense, pe meridianele noastre? Maeștrii japonezi precum Basho și Buson au declarat limpede că haiku este o poezie, care, deși este pe deplin comprehensibilă, nu vrea să spună nimic. Atunci, încă odată, de unde provine entuziasmul Occidentului pentru acest gen literar? Poate că una din explicațiile valabile este cea oferită de același Roland Barthes, care scrie: ”… haiku pare să dăruiască Vestului drepturi, care i-au fost refuzate de propria sa literatură și facilități/comodități de care a fost văduvit.”

Transcriu mai jos un astfel de poem ”lipsit de sens” ales din creația lui Basho, dimpreună cu o replică a mea, a cărei unică intenție este de a pune și mai mult în evidență superioritatea modelului.

 

e deja patru –

de nouă ori m-am trezit

să privesc luna (Basho)

 

cinci dimineața –

hai să vezi răsăritul

din mansarda mea © Daniel Onaca

 

Poem creat în cadrul grupului Haiku de ieri și de azi https://www.facebook.com/groups

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: