Publicat de: Daniel Onaca | 12 Martie 2016

Voci din Banat. Două proiecte de lege

O inițiativă a Societății Timișoara

În urmă cu 26 de ani, în Piaţa Victoriei din Timişoara a avut loc un mare miting anti-comunist, anti-FSN şi anti-Iliescu, la care au participat aproape 40.000 de persoane. Din balconul Operei Române, George Şerban a dat citire unei proclamaţii care avea 13 puncte. Cea mai cunoscută cerinţă era la Punctul 8 – care a purtat numele de Legea Lustraţiei. Ea cerea ca nici un fost membru al nomenclaturii PCR sau al Securităţii să nu aibă dreptul de a lucra în funcţii publice pe o perioadă de 10 ani sau trei legislaturi consecutive, punând accent mai ales pe funcţia de preşedinte. Cei care au pus mâna pe putere, în România, au făcut tot posibilul ca această lege să nu apară. Parlamentul României a respins de două ori legea, iar Curtea Constituţională a dat două decizii negative.

Societatea Timişoara vine astăzi cu două noi proiecte îndrăzneţe: Înfiinţarea unui Tribunal Internaţional împotriva crimelor comunismului şi o lege care ar putea duce la tăierea pensiilor celor responsabilii pentru instaurarea şi funcţionarea regimului comunist din România. Iniţiatorul acestei legi este Marius Oprea, membru al Societăţii Timişoara: „Legea e mult mai cuprinzătoare. Este o extensie a Legii 10/2016 care duce la tăierea pensiilor celor condamnaţi definitiv pentru acte de teroare săvârşite în timpul regimului comunist. Am în vedere nu doar cazul Vişniescu. Deocamdată el este singurul condamnat. Ci şi pe responsabilii pentru instaurarea şi funcţionarea regimului comunist din România. Vorbim de fostul Comitet Central, de prezidiul Marii Adunări Naţionale, de Consiliul de Miniştri. De conducerea securităţii, de colaboratorii securităţii dovediţi de CNSAS. Cred că e moral ca aceştia să renunţe la o parte din pensia lor, sub imperiul legii, iar acea parte a pensiei urmează să fie distribuită victimelor. Dacă nu s-a reuşit o lustraţie cum a fost cerut prin Punctul 8 de la Timişoara, măcar să existe o lustraţie financiară a responsabilior regimului comunist, care încasează pensii în medie de şapte ori mai mari decât victimele comunismului”.

Se aşteaptă ca proiectul să intre în dezbatere parlamentară. „Sunt mai multe variante. Fie asumarea lui de către un partid, un grup parlamentar sau de către guvern. Poate fi posibil prin preluarea ei de către subsecretarul de stat care răspunde de asociaţia foştilor deţinuţi politic”, a explicat Oprea.

Legea urmază să interzică activitatea unor grupuri sau partide politice de extremă stângă pe teritoriul României, cât şi arborarea însemnelor fostului PCR. „Este un proiect de lege în oglindă cu legea anti legionară. Prin care activitatea unor grupuri sau partide politice de extremă stângă este interzisă pe teritoriul României ca şi arborarea însemnelor fostului partid comunism din România”, a spus Marius Oprea.

Florian Mihalcea, preşedintele Societăţii Timişoara, a explicat, la evenimentul aniversar de astăzi cum a căzut Legea Lustraţiei în România. “Puncutul 8 nu a căzut din cauza judecătorilor, ci din cauza policienilor care au spus că ne susţin, au votat pentru, dar au introdus în lege articole neconstituţionale tocmai pentru a cădea la Curtea Constituţională. A fost un vot masiv pentru Legea Lustraţiei, dar mi-am dat seama că Legea nu are cum să treacă de Curtea Constituţională, am înţeles jocul pe care l-au făcut. Şi nu vorbesc aici doar de PSD, care a fost întotdeauna, pe faţă, împotriva acestei legi, şi ne respectăm inamicii, dar a căzut din cauza celor care păreau a fi alături de noi şi au introdus articole neconstituţionale pentru a cădea legea”.

Mihalcea susţine că Societate Timişoara continuă să lupte împotriva comuniştilor cât şi în apărarea principiilor pentru care a fost creat. “Am vrut să arătăm că suntem consecvenţi cu ceea ce ne-am propus acum 26 de ani, prin Proclamaţia de la Timişoara. Am prezentat două iniţiative. În primul rând iniţiativa de a înfiinţa un Tribunal Internaţional pentru Crimele Comunismului, iniţiativă pe care o avem cu Platforma Europeană de Memorie şi Conştiinţă, care face eforturi pentru a avea o justiţie internaţională, iar cei care au făcut crime împotriva umanităţii să fie deferiţi justiţiei.

A doua iniţiativă îi aparţine lui Marius Oprea, membrul Societăţii Timişoara, și prevede diminuarea pensiilor foştilor conducători ai regimului comunist, foştilor securişti şi informatori care au condamnări de poliţie politică. Tot ea propune interzicerea simbolurilor comuniste, în oglindă cu legea pentru interzicerea simbolurilor fasciste.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: