Publicat de: Daniel Onaca | 17 Aprilie 2016

Poveștile bibliotecarului din munții Shkiperiei (4)

poiana rusca

Cei patru călători  © Daniel Onaca

Așa s-a nimerit odată că patru călători, care nu se cunoșteau între ei – un grec, un turc, un albanez și un român –, s-au întâlnit într-un târg din ținutul bulgarilor și au tras acolo la un han. Odată ce-au primit găzduire li s-a făcut poftă să guste ceva ca să-și aline foamea. Cum li se cam terminaseră paralele au pus mână de la mână și au strâns o sumă de bănuți, cât să cumpere o porție de mâncare. Una singură! Fie și așa, au spus ei, după care fiecare și-a dat cu părerea despre ce fel de gustare să le aducă hangiul. Grecul a spus că ar vrea să guste niște staphalion, turcul a cerut karpuz, albanezul a poftit shalqi iar românul a vrut o lubeniță. Cum fiecare o ținea pe-a lui, încercând să-i convingă pe ceilalți că alegerea lui era cea mai bună, până la urmă au început să se certe între ei.

Obosit de ciorovăiala lor, hangiul le-a luat bani și le-a promis că le aduce ceva care îi va mulțumi pe tuspatru. De cum a plecat s-a și întors, purtând pe o tipsie largă o lubeniță cu miezul ca jarul aprins, tăiată în patru sferturi egale. Mare le-a fost mirarea dar și bucuria când au văzut că hangiul le adusese exact ceea ce-și dorise fiecare dintre ei. Cei patru călători au priceput atunci că staphalion, karpuz, shalqi și lubeniță însemna același lucru.

Așa este și cu credința în Dumnezeu, au comentat cei patru mai apoi. Fiecare dintre noi se roagă la Dumnezeu în felul lui, urmând datina și ritul moștenite de la moșii săi, dar Dumnezeu, care primește rugăciunile noastre, este unul și același.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: