Publicat de: Daniel Onaca | 21 mai 2016

De pe meleagurile vikingilor (3)

Regele Gorm

Moartea lui Knut, fiul lui Gorm

Regele Gorm a ajuns la sfadă cu feciorul său, Harald, de cum i-au crescut acestuia tuleiele pe obraz. Pe Knut însă, cel de-al doilea său fiu, îl avea tare aproape de inimă. Gorm chiar a jurat odată, că de s-ar întâmpla să audă că Knut e mort, va muri și el, ba își va pierde viața chiar și cel care-i va aduce acea veste tristă. Cei doi fii au primit câteva corăbii cu care, în fiecare vară, făceau incursiuni de jaf de-a lungul coastelor sudice. În timpul iernii însă reveneau de fiecare dată la matcă, în Danemarca. Într-o vară, războinicii lui Knut și ai fratele său, Harald, au invadat litoralul Angliei unde stăpânea bătrânul rege Athelstan. În toate ținuturile ocupate au cerut populației taxe, potrivit legii numită Danelagen, stabilită cu aproape o sută de ani în urmă de Halfdan, fiul regelui Ragnar Lodbrok, un alt viking danez.

Ca să se mai răcorească într-o zi cu arșiță mare, vikingii de pe coasta Angliei s-au apucat să se înbăieze între corăbiile lor trase la mal. Mare veselie s-a stârnit în jur. Cei doi fii ai regelui Gorm s-au alăturat și ei hărmălaiei generale. Ca din senin însă au năvălit pe plajă oamenii regelui Athelstans și au început să tragă în ei cu săgeți. Una dintre ele l-a nimerit chiar pe Knut a cărui viață nu a mai putut fi salvată. Când vestea a ajuns la locuitorii britanici, aceștia s-au strâns cu mic cu mare. A fost rândul lor să se bucure, lucru care nu era greu de înțeles. Curând a venit și regele acolo și toți cei care fuseseră siliți să jure credință vikingilor, au trecut acum de partea bunului lor rege. Urmarea a fost că danezii s-au văzut nevoiți să părăsească țărmurile pe care tocmai puseseră stăpânire. Cum n-au mai putut acosta în nici un alt loc de-a lungul coastelor Angliei, s-au întors frumușel acasă, la locurile lor de iernat, în Danemarca.

Odată revenit în Iutlanda, Harald n-a cutezat să-i dezvăluie tatălui vestea morții lui Knut, ci i-a povestit întâmplarea mamei sale, Tyra. Asta din cauza acelei vechi juruințe pe care regele Gorm a făcut-o cu privire la fiul său favorit. Regina Tyra a plâns mult când a aflat despre moartea Knut. Pe urmă a început să cugete, cum ar trebui să-i împărtășească trista veste și soțului ei, fără ca solul să aibă de suferit din această pricină.

După câteva zile, Tyra a acoperit pereții sălii de ospețe cu țesături mari de culoare gri. Când regele Gorm a venit la masă, a fost întâmpinat de curteni înmărmuriți. Văzându-i astfel, regele i-a întrebat:

– De ce tac toți bărbații? Are cineva de dat vreo veste rea?

– Stăpâne, a spus atunci regina, ai avut odată doi șoimi, unul alb și unul gri. Cel cu penele albe a zburat departe în pustie, unde a fost potopit de ciori care smuls toate penele. Cel gri a revenit acasă și de-acum el va trebui să aibă grijă ca vânatul să nu lipsească de la masa ta.

Regele a înțeles atunci pe loc ce nenorocire ascundeau vorbele învăluite ale credincioasei sale soții.

– Iată cum se prăbușește regaul Daniei, a spus el, căci mort este Knut, fiul meu iubit.

– Adevărate sunt vorbele tale, i-a răspuns regina.

În clipa aceea toți curtenii aflați de față au întărit spusele regelui lor. Nefericitul tată s-a retras atunci în odaia lui, unde a căzut bolnav la pat. În ziua următoare a murit și el.

Gorm a cârmuit regatul său timp de o sută de ani. După moartea lui, peste trupul neînsuflețit a fost ridicată o movilă de pământ uriașă, așa după cum este obiceiul la vikingi. Sarcina de a vedea de treburile regatului a trecut asupra lui Harald. După ce a închinat cornul cu bere pentru tatăl său, tânărul rege a domnit pentru oarecare timp în pace și liniște.

 


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: