Publicat de: Daniel Onaca | 6 Iunie 2016

Gândurile dimineții de după Duminica Orbului

Obscurantism

Avem ce merităm!

Sidonia Bogdan. Cum e posibil ca românii să voteze corupți și condamnați penal? Răspunsul e simplu: La tv, în presa scrisă locală sau națională, noi nu avem corupție, relatată ca atare, ci povești cu corupți. Nu am avut știri simple: primarul X a fost prins cu șpagă (sau whatever) și riscă o pedepsă de…nu. Noi avem story-uri lungi, cu mai multe personaje, politicieni, procurori, judecători, cu teorii subterane, răzbunări, intrigi, recompense și acțiune. Filme în direct, care umanizează, fac personajele și mai interesante, le conferă putere simbolică, nu resping. Al Capone câștigă oricând președinția României. Telejustiția e un dezastru, la fel și excesele din tabăra cealaltă de a minți că există în societate un curent care susține o mișcare politică justițiară. Nu a existat niciodată o mișcare politică post-Colectiv, care să se fi născut ca urmare a acelei tragedii; doar o mare supărare, nu o revoltă politică.

Tudorel Urian. Nu-i mai inteleg pe romani. Pe politicieni ii inteleg, sunt sacali. Politica noastra e precum serialele alea produse de Pro tv. Vorba multa si mustoasa, prost gust, galagie, hahaiala prosteasca, vulgaritate cat cuprinde, umor grosier, un fel de iresponsabilitate vesela si ritmata. Mi se rupe inima sa vad ca mergem ca oile spre prapastie fara sa incercam sa facem ceva. Va puteti imagina in anii ’90 pe vremea lui Ratiu si Coposu, politicieni cercetati penal pentru coruptie, plagiatori, corupti dovediti, condamnati la inchisoare cu executare sau suspendare, oameni cu averi ametitoare care au lucrat toata viata la stat, condamnati care isi executa pedeapsa in Parlamentul Romaniei, elaborand si votand legi? Astazi toate astea sunt banala realitate. Si suntem socati si revoltati cand un amarat de erou al razboiului din Vietnam, John McCain da Romania ca exemplu de suprarealism politic. Realmente traim o drama!

?. Cum o fi sa ajungi primar (ma rog, primarita) in Bucuresti si sa stii ca toti oamenii care gandesc, citesc, merg la teatru, targuri de carte si in cluburi de jazz in acest oras, toti cei care au initiative civice, ong-uri, simt civic, toti cei care se implica in mod constient in bunul mers al orasului, toti cei care renoveaza pe banii lor case din centru ca sa-si faca mici afaceri, e adevarat, insa treptat schimba fata orasului, toti care organizeaza festivaluri „de cartier”, fac centre culturale pe bani europeni etc, toti acestia NU te vor si NU te-au votat? Pe cine reprezinti tu, de fapt?

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: