Publicat de: Daniel Onaca | 3 Iulie 2016

Poveștile bibliotecarului din munții Shkiperiei (7)

poiana rusca

Moise și păstorul din munți

Într-o zi Moise mergea de unul singur prin munți, când a zărit în depărtare un păstor. Omul stătea în genunchi, cu mâinile ridicate spre cer, rugându-se. Mare a fost încântarea profetului văzându-l, dar când s-a apropiat de el a rămas uluit de vorbele pe care acela le rostea:

– O, preaiubite Doamne, zicea el, te iubesc mai mult decât îți poți da seama. Sunt gata să fac totul pentru Tine. Chiar de mi-ai cere să ucid oaia cea mai grasă din turmă în numele Tău, aș face-o fără șovăială. Tu ai frige-o și i-ai pune seul cozii în orezul Tău ca să-l faci mai gustos.

Moise s-a mai apropiat câțiva pași, ca să audă mai bine.

– După aceea Te-aș spăla pe picioare. Te-aș curăța în urechi și Te-aș despăduchea…

La auzul acestor vorbe, Moise n-a mai putut răbda. S-a oprit lângă păstor și l-a întrerupt din rugăciune zicându-i:

– Oprește-te, om neștiutor ce ești! Cum te rogi tu la Dumnezeu? Crezi că El mănâncă orez? Crezi că el are picioare ca să i le speli? Asta nu e rugăciune, ci curată blasfemie.

Năucit și rușinat, păstorul și-a cerut iertare și a făgăduit să se roage așa cum se cuvine. Moise l-a învățat ce trebuie să spună când se roagă, după care a plecat în drumul lui. În noaptea care a urmat a auzit glasul lui Dumnezeu:

– Moise, Moise, ce-ai făcut? L-ai ocărât pe bietul păstor, fără să înțelegi cât de drag îmi era. Poate că el nu folosea cuvintele care se cuveneau însă era sincer. Avea inima curată și gândurile bune. Vorbele lui au fost ca o blasfemie pentru urechile tale, dar pentru mine ele erau o dulce blasfemie.

Moise a înțeles atunci cât de mult greșise, așa că în ziua următoare s-a întors la stâna păstorului. L-a găsit rugânduse, însă de data asta încerca să folosească cuvintele învățate de la Moise. Numai că se poticnea aproape la fiecare cuvânt iar bucuria și ardoarea cu care se ruga înainte îi dispăruseră cu totul. Căindu-se pentru ceea ce făcuse, Moise s-a apropiat de păstor, l-a întrerupt din rugăciune și i-a spus:

– Prietene, am greșit și te rog să mă ierți. Roagă-te așa cu o făceai înainte pentru că felul tău de a te ruga are mai multă trecere înaintea Domnului.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: