Publicat de: Daniel Onaca | 22 octombrie 2016

Povestirile avvei de la Măcin

Mărturia izvoarelor originare

Avva 2Credincioșii care s-au îngrijit de moștenirea spirituală a sihastrului au transmis, din leat în leat, o istorioară aflată chiar din gura lui. Iat-o: Se spune că un tânăr novice a ajuns odată la o mănăstire. Sarcina primită era să-i ajute pe alţi călugări să transcrie vechile canoane şi reguli ale Bisericii. Tânărul observă că aceia transcriau nişte hârțoage, care, și ele, erau copii, nicidecum manuscrise originare. Învățăcelul se duse deîndată la părintele abate şi îi explică acestuia că metoda folosită de scribi nu era bună, întrucât, dacă în prima copie s-a strecurat o greşeală, aceasta s-a propagat în toate copiile ulterioare. Părintele îi răspunse:

– Fiule, noi am urmat rânduiala asta de secole. Dar observaţia ta nu e lipsită de înțelepciune.

Ca urmare, în dimineaţa următoare, părintele abate coborî în pivniţa mănăstirii, într-o chilie unde erau păstrate sumedenie de manuscrise şi pergamente. Toate originare! Nimeni nu mai pusese piciorul pe acolo, de multă vreme. Părintele a rămas în preajma lor vreme îndelungată. Călugării au început să fie îngrijorați de absența mai-marelui lor. Astfel s-a scurs dimineaţa, pe urmă prânzul, a venit și vecernia, a trecut și noaptea… Părintele abate tot n-a apărut nici îl locașul de rugăciune nici în refectoriu.

Dimineața următoare, alarmați de-a binelea de absența păstorului lor, călugării au coborât în pivniță să vadă ce s-a întâmplat. L-au găsit pe bătrân într-un hal fără de hal: în genunchi, cu părul smuls din cap și cu veşmintele ferfeniță, lovindu-se întruna cu fruntea de podea. Îngroziți de cele văzute, călugării se repeziră la el să-l ia în braţe. Unul dintre ei mai apucă să-l întrebe ce s-a întâmplat. Printre gemetele și oftaturile lui, cei de față abia putură să-i deslușească vorbele:

– Aaaaah! CARITATE! CARITATE! Aici scrie ca trebuia să facem legământ de caritate nu de castitate!

Reclame

Responses

  1. Bravo Avva! 🙂


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: