Publicat de: Daniel Onaca | 25 Octombrie 2016

Voci din Banat. Iancu Radomir-Gherman

Sămânță sau altoi?

Randuielile Banatului s-au decantat greu si de multe ori impotriva vointei puterii vremelnice, impulsul principal venind de la oamenii de etnii, culturi si confesiuni diferite, dar uniti in dorinta de a stabili un cod cutumiar care sa le asigure linistea, buna intelegere in comunitate si baza unei prosperitati durabile, pornind de la morala crestina si ecumenism. Fiecare etnie sau confesiune noua a adus un plus la codul cu randuieli si si-a insusit normele care erau superioare celor pe care le mostenise. Valurile succesive, sosite dinspre vest ori dinspre Ardeal si Oltenia ,sau Moldova, au betonat fundatia unei societati care se autoregla, respingea extremismul si intoleranta. Au fost numeroase momente in care s-a incercat dinamitarea fundatiei societatii banatene , culminand cu infiintarea de organizatii naziste, legionare si cu nationalismul bolsevico-comunist, dar fundatia a ramas vie, desi a fost ranita.

Faptul ca esti ”samanta de banatan” nu-ti confera nici un merit, daca nu respecti codul randuielilor banatene; dimpotriva, esti un o poama stricata care poate imputi gradina banatana. Fanfaronada faloseniei false a scuipatorilor de seminte pe trotuar care se bat cu pumnii pe pieptul manelistic acoperit cu un tricou ”de firma” tipand ca-s banateni, plecand de la faptul ca au venit pe lume in Banat, da apa la morile celor care nu inteleg – ori ce fac ca nu inteleg – ca Banatul are reguli de comportament care te fac membru in societatea randuita banateneste, indiferent de locul in care te-ai nascut; samanta unui banatean care te-a plantat nu garanteaza apartenenta la aceasta societate dar iti da oportunitatea de a te integra mult mai usor, fara greutatile asezarii in Banat; greutati pe care trebuie sa le suporte cei care se aseaza in regiunea noastra cu gandul sa se integreze si eventual, sa imbunatateasca regulile randuielilor banatene.

Eu cred ca cei care se ”altoiesc” la sistemul banatean, venind din alte regiuni istorice, sunt mult mai atenti la regulile randuielilor de aici, se integreaza, critica si ajuta la adaptarea randuielilor banatene la realitatile lumii. Important este ca cei care se aseaza acum in Banat sa-si pastreze tot ce au acumulat in regiunile in care s-au nascut si au trait, dar sa respecte randuielile locului in care au venit cu gandul sa traiasca intr-o societate structurata banateneste. Modelul Banat are drept ”manechini” pe toti cei care-si asuma corvoada si placerea de a ”defila” in ritmul randuielilor noastre.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: