Publicat de: Daniel Onaca | 2 noiembrie 2016

Avva de la Măcin și olarul leneș

Sfaturile înțeleptului cel mut

A fost odată un olar care trăia într-un sat, la poalele muntelui Măcin. Visul lui era să aibă propria sa prăvălie de vase şi oale. Gândul era bun, dar olarul era leneş. Într-o zi omul nostru se duse să-i ceară sfatul avvei despre care auzise că locuia pe munte. Avva îl ascultă cu răbdare apoi îi spuse că nu-l putea ajuta, dar că el ştia că undeva, mai la deal de sihăstria lui, se afla o colibă. Acolo trăia un bătrân care le ştia pe toate.

– Înţeleptul e mut şi nu iese niciodată din coliba lui, îi explică avva. Cei care vor să-i ceară sfatul trebuie să bată întâi la uşa lui şi să deschidă un oblon. Oblonul e atât de îngust că nu poţi vedea decât ochii celui dinăuntru. E destul, pentru că din ochii lui poţi înţelege răspunsul la întrebarea ta.

Auzind asta, olarul porni imediat să caute coliba cu pricina. Dădu de ea într-un târziu. Ciocăni uşor, apoi dădu deoparte oblonul de la uşă. Prin fanta îngustă, desluşi nişte ochi ce îl priveau din întuneric. „Ce să trebuie să fac ca să îmi deschid o prăvălie de obiecte ceramice?”, întrebă el, pe nerăsuflate. Se uită cu atenţie la ochii bătrânului. Văzu că erau plictisiţi, leneşi, obosiţi de viaţă. În acel moment realiză că aşa era şi el; leneş şi plictisit de viaţă. Atunci îşi spuse: „Până acum am stat şi am aşteptat să mă lovească norocul din senin. Ce-ar fi dacă, în loc să mă plâng de soartă, aş pune mâna serios la treabă?!”

În lunile următoarele se apucă serios de lucru. Zi de zi făcea oale şi ulcioare, pe care le vindea la târg. Câştiga destul de bine, iar o parte din bani îi punea deoparte ca să-şi cumpere un local pentru prăvălie. Ocupat cu munca însă, nici nu-şi dădu seama că s-a îndepărtat de rude şi de prieteni. Îi era frică să nu vină la el să-i ceară bani sau alt ajutor. Singurul lucru pe care-l băgă de seamă era acela că, deşi câştiga bine de-acum, era nemulţumit. Se hotărâ să meargă din nou la înţeleptul mut, să-i ceară sfatul. Coliba acestuia, de pe muntele Măcinului, tot în paragină! Bătu în uşă ca şi prima dată, apoi trase oblonul şi întrebă: „Care e pricina nemulţumirii mele?” Ochii dinăuntru erau trişti, lipsiţi de lumină. „Asta e privirea unui om singuratic, izolat de lume”, gândi el. Abia atunci îşi dădu seama de propria singurătate. Pe loc se hotărâ să-şi schimbe felul de viaţă.

În ziua de târg, olarul se duse acolo cu gândul ca din banii primiţi pe oale să-şi ajute rudele aflate la strâmtoare. Unele dintre ele erau oameni sărmani care abia se descurcau de pe o zi pe alta. Nu după multă vreme, negoţul său începu să meargă şi mai bine iar pe deasupra apuca să se şi bucure de viaţă, alături de prieteni şi rude. Olarul nostru simţea că norocul s-a oprit şi la casa lui. Prietenii şi rudele îl ajutară să-şi deschidă şi prăvălia la care visase cu câţiva ani în urmă. Toate îi mergeau bine, dar omul nu uitase de înţeleptul cel mut de la deal de schitul avvei.

Într-una din zile se gândi că ar fi bine să se mai ducă odată la el. De data asta, nu ca să-i ceară vreun sfat, ci ca să-i mulţumească. Vroia să-l strângă în braţe şi să-i spună cât de mult a însemnat pentru el ajutorul primit de la el. Ajuns la colibă, olarul bătu la uşă ca de obicei apoi deschise oblonul. Ochii dinăuntru luceau de bucurie. „Bunule înţelept, ştiu că răspunsurile tale le dai din ochi dar eu n-am venit acum ca să-ţi cer vreun sfat, spuse olarul. Vreau doar să-ţi mulţumesc pentru tot ce-ai făcut pentru mine.” Cu aceste cuvinte, olarul deschise uşa bojdeicii şi… rămase înmărmurit! În încăpere nu era nici ţipenie de om. Doar o simplă oglindă, aşezată, la mică distanţă, în dreptul oblonului! „Trebuie că asta e tot isprava avvei”, îşi spuse olarul, gândindu-se că lui ar trebui să-i mulţumească.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: