Publicat de: Daniel Onaca | 17 decembrie 2016

A fost odată în Babilon…

daniel_leiLegenda biblică a lui Daniel

Prorocul Daniel a trăit cu 460 de ani înainte de întruparea lui Hristos. Era din seminţia lui Iuda, dintr-un neam care se găsea în slujba împărătească. S-a născut în Vitora cea de sus. Încă de pe când era copil a fost dus rob din Iudeea în ţara haldeilor unde a proorocit 70 de ani. Se pare că a fost un bărbat foarte înţelept. La față era uscăţiv, dar foarte frumos. Iudeii socoteau că este eunuc. Înzestrat cu harul Celui Preaînalt, Daniel postea mult, plângând pentru poporul său şi pentru cetatea Ierusalimului.

Împreună cu el, în captivitatea babilonică se mai aflau trei tineri din cetatea Ierusalimului. Părinții lor se numeau Iezechia și Caligona. Bolnav fiind, Iezechia i-a cerut lui Dumnezeu să nu-l dea morţii, căci a păzit cele plăcute înaintea Lui; iar Dumnezeu i-a mai adăugat 15 ani de viață. Când Ierusalimul a fost înconjurat şi robit de Nabucodonosor, împăratul babilonienilor, Daniel și cei trei tineri au fost luaţi robi şi deportați în Babilon. Cu timpul, pentru calitățile de care au dat dovată, tinerii au fost puşi mai-mari peste treburile împăratului. Din cauză că au refuzat să se închine la idolii imperiului însă, au fost aruncaţi într-un cuptor încins. Se pare însă că au supraviețuit într-un mod miraculos acestei încercări. Slujitorul trimis să vadă ce s-a întâmplat cu ei în cuptor a povestit împăratului că i-a văzut înăuntru întregi și nevătămați, cântând psalmi lui Dumnezeu. (Pentru detalii, puteți citi capitolul din Vechiul Testament, referitor la captivitatea babilonică.)

Adânc impresionat de acest fapt, împăratului i s-a muiat inima și a acceptat ideea că zeul iudeilor este Dumnezeul cel adevărat. Motivul pentru care nu a adoptat și religia lor ca religie de stat, nu se cunoaște. Daniel n-a fost aruncat în cuptor, împreună cu cei trei tineri. Sfânta Scriptură nu dezvăluie nici de data aceasta motivul. Unii oameni ai bisericii presupun că asta a fost din cauza numelui său babilonian – Baltazar –, care la babilonieni era un nume sfânt și, prin urmare, cel care-l purta nu se cădea să fie aruncat în foc. După izbăvirea lor miraculoasă, cei trei tineri au dobândit iarăşi cinstea de care se bucuraseră înainte. Tot restul vieții lor l-au trăit, apoi, cu cinste și s-au săvârşit cu pace împreună cu Daniel.

O altă legendă povestește că, după moartea lui Nabucodonosor în Babilon s-a înscăunat împăratul Atic. Acesta a făcut cercetare sfinţilor și, înfruntat fiind de ei, a poruncit să li se taie capetele. Când i s-a tăiat capul lui Misail, acesta a fost prins în mantia lui Azaria; când a fost decapitat Azaria, capul acestuia a fost prins în mantaua lui Anania, iar când și acestuia i s-a retezat capul, Daniel a fost cel care și-a întins haina lui ca să il prindă. Când i-a venit rândul și acestuia din urmă, legenda nu mai spune dacă a fost cineva prin apropiere care să se îndure să-i prindă capul în vreo mantie, ori el s-a rostogolit pur și simplu pe pământul gol. În orice caz, se mai spune că, după tăiere, capetele lor patru martiri s-au lipit de trupuri, iar îngerul Domnului i-a luat şi i-a dus în muntele Gheval, unde i-a pus sub o stâncă. După 400 de ani, la Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, au înviat şi ei, după care au adormit definitiv.

Hramul lui Daniel și a celor trei tineri se săvârşeşte în biserica cea mare iar pomenirea lor este prăznuită cu şapte zile înainte de Crăciun.

Reclame

Responses

  1. poveste frumoasa


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: