Publicat de: Daniel Onaca | 19 ianuarie 2017

Povești de la malul pescarilor din Limhamn (12)

Kerstin și haita de lupi © Daniel Onaca

– În timpulul iernilor aspre din trecut, drumurile de țară de pe aici, din Skania, nu erau sigure. Și asta nu pentru că ar fi fost mai proaste decât prin alte părți, ci din pricina haitelor de lupi. Jivinele astea se învățaseră să dea târcoale satelor din jur și se întreceau între ele, care să urle mai tare. Atât erau de lacome că țăranii nu îndrăzneau să-și lase vitele nepăzite. Până în pragul casei se încumetau să vină tâlharii, cum ți-am mai spus și altădată.

Torsten, bunul meu prieten, făcu o pauză pentru a se concentra asupra momelii din cârligul undiței.

– Omorau tot ce găseau; gâște, oi, porci… Se duceau la grajduri și săpau pe sub pereții de scânduri până pătrundeau înăuntru. La construcțiile mai scunde se strecurau prin acoperiș. Nu-ți mai spun că se furișau și în calea oamenilor; a femeilor mai ales. Erau ahtiați după cele tinere și după femeile gravide.

Vocea lui Torsten păru că se asprește. Nu din cauza înverșunării contra lupilor, ci pentru că ”Pelle”, vasul pescăresc pentru turiști, tocmai intrase în portul ambarcațiunilor mici, unde ne aflam noi, și acum trăgea la chei. Zgomotul făcut de el zburătăcea stolurile de pescăruși iar valurile stârnite de manevrele timonierului tulburau apa, spre nemulțumirea pescarilor de pe mal.

– O istorie veche, de pe vremea regelui Carol al X-lea Gustav (la mijlocul veacului 16, n.m.), spune că într-un cătun de pe aici trăia odată un cuplu căsătorit: Mats și Kerstin. Într-o seară de iarnă cu ger mare, acasă era doar nevasta gospodarului cu cei doi copii ai lor. În sobă ardea un foc de lemne iar femeia se apucase să-l îmbăieze pe pruncul cel mic, o fetiță de vreo șase săptămâni. Copilul cel mare, un băiețaș de doi ani, se juca în voia lui pe podeaua de scânduri. La un moment dat acesta i-a spus mamei că trebuie să facă pipi. ”Nu pot să ies cu tine acum, i-a răspuns femeia. Du-te singur și lasă ușa întredeschisă, să vezi lumina din casă”. Băiețelul făcu așa cum i s-a spus. La scurt timp după asta femeia auzi țipătul lui de afară. Se grăbi să iasă, să vadă ce se întâmplase. De copil nici urmă! În lumina lunii Kerstin zări doar o haită de lupi îndepărtându-se. Alertați de țipetele disperate ale femeii, vecinii adunați au înțeles imediat primejdia. Au aprins torțe din crengi de pin și câțiva bărbați mai îndrăzneți, s-au luat, pe schiuri, după lupi. Haita acestora apucase însă să facă o bună bucată de drum. Când au ajuns la poalele pintenului de munte zis Hallandsåsen urmăritorii s-au oprit. Au găsit acolo, însângerată, laba piciorului stâng al copilului și au înțeles. Era tot ce mai rămăsese din pruncul femeii. Urletul lupilor se auzea pe coasta brâului abrupt, ce desparte Skania de ținutul Hallandiei, iar ecoul lui sinistru se rostogolea la vale până ei. Între timp, Kerstin, sărmana, și-a adus aminte de celălalt copil, lăsat în scăldătoare. S-a întors în acasă, dar era deja prea târziu: fetița se înecase în troaca plină cu apă.. În nici o jumătate de oră, Mats și Kerstin pierduseră amândoi copiii!… După această nenorocire, femeia s-a închis în ea și nu mai vorbea cu nimeni. Abia după vreo doi-trei ani, atunci când a născut iarăși o fetiță, un zâmbet trist i-a mai îmblânzit trăsăturile feței…

Turiștii coborâți de pe mica ambarcațiune, începură să se perinde acum prin spatele nostru. Se îndreptau spre oraș, veseli și mulțumiți de scurta lor aventură pe mare. Probabil că, pentru ei, acea incursiune avea să fie momentul de vârf al zilei.

– Legenda spune că, după ce Kerstin și-a isprăvit drumul în această lume, pe capacul sicriului care, la ușa bisericii, aștepta venirea preotului și a paracliserului, s-a așezat o pasăre măruntă, cu penele albe ca zăpada. Nu a stat acolo decât preț de o bătaie din aripi. În clipa următoare și-a luat iar zborul spre întinderea cerului albastru. Era o zi de vară! Frumoasă… ca și asta.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: