Publicat de: Daniel Onaca | 13 Februarie 2017

Teze și antiteze. Asuprirea românilor de către unguri (5)

Starea economică a românilor

marius-diaconescu

Teza din manualele școlare: Ungurii și germanii erau bogați în timp ce românii trăiau în sărăcie.

Antiteză (Marius Diaconescu): Putem vorbi de o asuprire a taranilor in secolele 17 si 18, dar în secolul 16 inca o duceau bine. Am gasit in secolul 16 o situatie in care un iobag il imprumuta cu bani pe stapanul sau. Iancu de Hunedoara a ajuns cel mai bogat om din Ungaria. In prima parte a vietii, cat a fost cavaler, si ocupand niste functii de conducere militara in zona Severinului, de multe ori nu existau bani pentru solda mercenarilor, bani care ar fi trebuit sa vina de la visteria regala. Atunci el avansa bani din buzunarul sau, de pe mosia sa din Hunedoara, nu sume mari, dar obtinea prin asta o zalogire, prin care regele punea zalog 5-6 sate si doua-trei targuri, care valorau mult mai mult. Dar venea sorocul si daca nu platea regele suma respectiva, era obligat sa transfere dreptul de proprietate asupra acelor sate si targuri. Asa a acumulat el cateva zeci de sate si targuri inca din tinerete. Dupa ce a ajuns guvernator al Ungariei, dupa 1446, s-a prevalat de privilegiile și de avantajele functiei sale, punând mana pe tot ce se putea iar in jur de 1450 era cel mai bogat om din Ungaria. Averea lui a constituit baza economica si sociala care l-a adus pana la urma pe fiul sau Matei Corvin pe tronul Ungariei.

Cu 50 de ani înaintea lui Iancu au trăit fratii Balc si Drag, nepotii lui Dragos, intemeietorul Moldovei. In 1365, cand Bogdan a reusit sa ii alunge pe urmasii lui Dragos, ei au venit in Ungaria la curtea regelui Ludovic. Aveau, in anii 1390, peste 100 de sate in Maramures si 5 functii. Ei sunt primii baroni romani. La mijloc de secol 15 avem familia Dolha din Maramures. Fiul lui Ambrozie Dolha a fost jude la Curtea Regala. In Hateg avem familia More, si inca alte patru-cinci familii.

Abia în secolul 16 se uniformizeaza sistemul de dari si putem spune ca intr-adevar e o viata mai grea. Creste populatia, pamantul e acelasi, creste si numarul stapanilor. Automat, nivelul de trai scade. Lovitura de gratie a venit în perioada barocului, care promova eleganta, fastul si luxul pentru nobilime, în timp ce pentru tarani a fost o decadere aproape totală.

Istoricul Marius Diaconescu este profesor la Facultatea de Istorie din Bucuresti.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: