Publicat de: Daniel Onaca | 27 Februarie 2017

Voci din Banat. Sorin Chira

Ce ne reprezinta? Cine ne reprezinta?

Ne meritam trecutul si viitorul. Daca vom continua in acest mod vom avea un viitor de rahat, dar nu de provenienta turceasca. Ganditi-va la copiii vostri. Viitorul lor trebuie sa fie aici in Banat, Transilvania, fiecare in regiunea in care s-a nascut. Copiii trebuie invatati,constientizati ca fac parte dintr-o regiune (Banat, Transilvania) cu o istorie de sute de ani, in care s-au contopit mai multe etnii, mai multe culturi. Obiceiuri care s-au preluat de la maghiari, sarbi, svabi, sasi. Cuvinte, expresii, retete culinare, influenta vestimentara sunt atat de multe si atat de minunate aceste influente de ”Mitteleuropa”. Ne place sa credem ca inca, inca mai suntem altfel fata de restul Romaniei prin aceasta cultura, civilizatie a Europei Centrale (Mitteleuropa) Oare?! Am capatat obiceiuri fanariote, am preluat odata cu migratia populatiei din sudul Romaniei obiceiuri care mie imi creaza scarba! Au plecat svabii, au plecat sasii, evreii. Nu e mai sarac Banatul, Ardealul fara ei?! Va uitati in jurul vostru? Voi cei nascuti si crescuti, educati ”nemteste”, va place ce vedeti? Orasele, satele banatene, ardelene, au ajuns intr-o stare jalnica. Aruncati o privire peste satele svabesti si sasesti si o sa va convingeti.

Traian Vuia, la patru ani de la ”unire”, intr-o scrisoare adresata avocatului George Dobrin spunea: „De altcum, dacă amestecăm fructe sănătoase cu fructe stricate, este evident că nu cele stricate se vor însănătoşi prin contactul lor cu cele sănătoase, ci şi cele bune vor putrezi. Dacă guvernul din Bucureşti nu comite greşeli prea mari, nu se duce să danseze pe ghiaţă, ca măgarul, şi dacă o nouă comoţiune europeană nu zguduie din temelii România Nouă, de acum 20-30 de ani ne vom trezi balcanizaţi. După ce am avut frumosul vis de a debalcaniza pe fraţii noştri de dincolo de Carpaţi.”

Si cata dreptate a avut. A fost printre putinii intelectuali banateni si ardeleni care s-au dat seama de pericolul balcanizarii Banatului si Ardealului. Cu acest citat pun punct randurilor mele: „Proba, că îndată ce s-au simţit stăpâni, prin un ucaz au trimis la plimbare consiliul dirigent. C-un cuvânt, „Unirea” a fost o bătaie de cuvinte, ea n-a fost decât o anexare deghizată, un hap amar învăluit în zahăr.”


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: