Publicat de: Daniel Onaca | 4 Martie 2017

Viețile lui Starkander cel Mare © Daniel Onaca

2. Starkander la curtea regelui Ingald

În vreme ce Starkander se afla în regatul sveonilor, regele Frode al Danemarcei a fost înlăturat de la putere și înlocuit cu fiul său, Ingald. Acesta s-a dovedit a fi un domn slab și nesigur pe el. La curtea lui mișunau bucătari venetici și tot felul de curteni care în locul sobrelor platoșe, purtau straie împodobite. Masa regelui era încărcată de bucate noi. Hălcilor din carne de porc le-a luat locul fripturile de pui și torturi, nemaivăzute niciodată în Nord, tronau pe farfurii vopsite în culori vii. Mied nu se mai bea din corn, ci din cupe de argint și, culmea culmilor, în loc să răzbune moartea tatălui său, Ingald a luat-o de nevastă tocmai pe sora unuia din ucigași. Zvonul vieții lui depravate a ajuns în cele din urmă și la Starkander, în regatul sveonilor. Revoltat de cele auzite, viteazul s-a călătorit din nou spre tărâmul danilor, cu gând să-l readucă pe rege la calea dreaptă a strămoșilor săi vikingi. Străduințele sale însă nu au slujit la nimic, căci tânărul rege nu voia să renunțe la noile obiceiuri. Starkander fu nevoit să se întoarcă acasă cu inima plină de mâhnire.

Au trecut câțiva ani. În regatul danez a sosit într-o bună zi, de pe coastele norvegilor, fiul unui principe de acolo, un tânăr pe nume Helge. Scopul lui era să o pețească pe frumoasa Helga, fiica regelui. Corabia care l-a adus la țărm era una magnifică: avea vele brodate cu fir de aur, catarge poleite tot cu aur și îmbrăcate în mătase roșie. Helge și oamenii lui au fost primiți cu bunăvoință. Întâmplarea a făcut însă ca, în același timp, să sosească la curtea regelui danez și vestitul Angantyr, un viking care avea opt frați, întotdeauna gata să-l sprijine. Voința lui era aceeași cu cea a norvegianului iar când a aflat că Helga acceptase deja cererea tânărului prinț, a amenințat că se va răzbuna crunt pentru afrontul primit. Femeia și-a sfătuit atunci logodnicul să ceară ajutorul lui Starkander.

Viteazul din țara sveonilor nu s-a lăsat rugat de două ori. A venit de îndată la nunta lui Helge și Helga iar, în timpul nopții, a stat de pază la ușa iatacului lor. Acest fapt l-au înfuriat peste măsură pe Angantyr și frații săi și, ca urmare, l-au provocat pe Starkander la luptă. Reglarea de conturi urma să se facă în dimineața următoare, devreme. Înainte de a începe lupta, Angantyr l-a întrebat pe viteaz, dacă vrea să se lupte cu toți frații lui deodată sau cu fiecare dintre ei, pe rând?

– Când sare pe tine o haită de câini turbați, e mai bine să lovești în ei deodată, a spus Starkander.

Cei nouă frați s-au repezit atunci cu furie grozavă asupra lui. Pe trei dintre ei însă i-a dovedit din primele lovituri. Cu alți trei lucrurile s-au petrecut la fel de ușor, dar ultimii trei i-a dat ceva mai mult de furcă. Până la urmă i-a dovedit și pe aceia, dar, la rândul lui, s-a ales cu câteva răni adânci.

După această ispravă, viteazul s-a întors în țara sveonilor, nu înainte însă de a-i reaminti regelui Ingald datoria de a răzbuna moartea propriului său părinte. Viteazul a stat acasă până când i s-au vindecat rănile după care iar s-a pregătit s-o ia spre Danemarca. Gândul că vechiul său prieten, regele Frode, zăcea nerăzbunat sub glie, în timp ce sora unuia din ucigașii săi era soața lui Ingald și regina Danemarcei, nu-i dădea pace nicidecum.

Starkander a sosit la castelul regelui deghizat în haine de cerșetor, cu o pălărie mare cu boruri largi și pleoștite în cap. Intrat în sala ospețelor s-a dus, ca de obicei, și a dat să se așeze la masă, pe scaunul de lângă cel al regelui. Acesta se afla la vânătoare tocmai atunci iar regina nu l-a recunoscut. L-a pus deci la respect spunându-i să ia loc pe banca lungă de lângă peretele cu ușă și l-a sfătuit să aibă grijă să nu păteze cumva țolul prețios cu care era acoperită. Starkander s-a întors și s-a dus acolo unde fusese îndrumat de stăpâna castelului. A stat acolo cuminte până când Ingald s-a întors de la vânătoare. Acesta l-a recunoscut numaidecât și l-a chemat să i-a loc la masă, lângă dânsul. Totodată i-a cerut soaței sale să facă tot ce poate pentru a domoli furia oaspetelui. Regina s-a străduit în toate chipurile să-l îmbuneze, dar eforturile ei nu i-au fost răsplătite.

La vremea cinei, viteazul a refuzat cu îndârjire să guste din delicioasele feluri de mâncare ce i-au fost servite. S-a înfruptat doar din afumături și din hălcile sărate din carne porc. Nici de cupa cu mied nu s-a atins. Regina a chemat atunci un cântăreț de flaut priceput și i-a poruncit să-și arate meșteșugul în fața marelui Starkander. Abia începuse sărmanul om să sufle în instrumentul lui că viteazul a apucat o ciozvârtă de carne și i-a trântit-o în cap. Perechea regală s-a făcut că nu bagă în seamă incidentul. Când ospățul fu pe sfârșite, regina i-a dăruit oapetelui o brățară prețioasă. Starkander a luat-o în mână dar pe urmă i-a zvârlit-o în față spunând că un asemenea dar era menit să arate mai mult dispreț decât cinstire. Pe urmă s-a ridicat în picioare și a rostit o strofă în care i-a amintit regelui toate greșelile de care acesta se făcea vinovat față de datinilor străbune și bravii strămoși care și-au vărsat sângele pentru glie și pentru integritatea regatului:

E trist să lași nerăzbunată moartea tatălui tău

și să stai la masă bând bere cu ucigașii lui;

e trist să urmezi obiceiuri străine, la curtea ta,

și, frivol, să se te îmbuibi, în loc să cultivi bunele,

vechile noastre virtuți precum eroismul și vitejia.

Profund mișcat de cuvintele acestui poem moralizator, Ingald a simțit cum se trezește în el glasul conștiinței adormite. Pe loc s-a repezit atunci, cu sabia scoasă din teacă, asupra cumnaților săi și i-a ucis pe toți. În acest fel și-a spălat el rușinea și a devenit, până la urmă, un demn urmaș al curajoșilor săi strămoși. Cât despre Starkander, acesta s-a pus imediat pe treabă și a izvodit o nouă odă, în care erau lăudate curajul și determinarea suveranului danez.

Text publicat în revista Itaca (redactor șef, Viorel Ploeșteanu), ce poate fi accesată urmând legătura: https://www.facebook.com/revistaitacadublin


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: