Publicat de: Daniel Onaca | 6 Martie 2017

Viețile lui Starkander cel Mare © Daniel Onaca

3. Înfruntarea dintre regii Harald și Ring

Anii s-au scurs. Mulți războinici de ispravă au murit. Stăpânitorii din regatele Nordului s-au săvârșit și ei din viață. Noi regi le-au luat locul apoi au îmbătrânit și aceștia, la rândul lor. Vechile alianțe s-au stricat. Păcii i-a luat locul sfada iar veselia ospețelor a fost dată pe zăngănitul armelor. La vârsta bătrâneții, regelui Harald al Danemarcei, orb pe jumătate, îi slăbiseră puterile atât de mult că nu mai putea nici să meargă nici să mănânce. Și pentru că nu era în stare să mestece mâncarea, se obișnuise să sugă hrana dintr-un corn precum suge pruncul lapte la sânul mamei lui. Cu toate astea, s-a gândit el că n-ar fi rău să ridice armele asupra regatului de la nord stăpânit de fostul său prieten, regele Ring. A strâns deci toată floarea cea vestită a războinicilor danezi și a îmbarcat-o pe corăbii. Se spune că flota lui era atât de mare încât între țara danilor și regatul de peste strâmtoare războinicii săi puteau trece marea pe un pod de vase. Printre ei puteau fi văzuți atât faimoșii vikingi din Jom* cât și câteva amazoane, vestite pentru curajul lor nemăsurat. Cele mai de vază dintre ele erau Veborg, Visna și Hede, toate trei purtătoare de armuri strălucitoare, săbii lungi și scuturi de nădejde. Starkander a participat și el la bătălie de partea regelui Ring, alături de Viteazul Orvar.

Înainte de începerea bătăliei, regele Harald și-a trimis spionii să afle cum era rânduită oastea dușmanului. Aceștia s-au întors cu vestea că unitățile lui Ring erau grupate la fel ca și și cele daneze.

– Cine l-a învățat să facă asta?, a izbucnit bătrânul rege. Odin m-a învățat asta numai pe mine.

Harald n-a mai avut timp să cugete la acest fapt pentru că dinspre armia dușmanului se auziră sunete de goarne ce îndemnau războinicii la atac.

Bătălia a fost crâncenă. Se spune că lupta de pe câmpia Brovalla Östergötland a fost cea mai mare înfruntare a vremurilor vechi din Scandinavia. Lăncile și săgețile șuierau prin aer, cerul se întunecase de norii imenși de praf. Zăngănitul armelor ce se loveau între ele și strigătele de luptă umplură aerul. Torente de sânge au început să curgă pe pământ. Starkander s-a repezit în liniile dușmane și a pătruns adânc printre ele, dar a fost străpuns de o mulțime de săgeți. În ciuda rănilor sale, a atacat-o pe Visna, amazoana care a purta steagul de luptă al danezilor. Cu o lovitură aprigă i-a retezat brațul, astfel încât stindardul i-a căzut la picioare. Veborg, tovarășa ei, i-a dat atunci lui Starkandere o lovitură de sabie în obraz atât de năprasnică, încât i-a dezlipit bărbia pe jumătate. Viteazul a trebuit să-și apuce barba cu dinții ca să nu-i cadă de tot și să fie nevoit apoi s-o caute prin iarbă. A fost ultima ispravă a lui Veborg înainte ca și ea să primească lovitura de grație de la un alt războinic. Încleștarea dintre cele două oștiri a continuat până la scăpătatul soarelui, când oamenii lui Harald au început să cedeze.

– Văd eu bine că Odin și-a întors fața de la mine, a spus regele. Apoi dacă voința lui este să mă piardă, atunci o voi face în capul oștirii mele!

Zicând acestea, regele orb a înșfăcat două săbii, și, suit pe carul său, s-a avântat în iureșul luptei. A izbit bezmetic în toate direcțiile și nu puțini au fost războinicii vrăjmași, care au pierit sub acele lovituri. Până la urmă, a fost și el pălit de ghioaga unui războinic și astfel și-a dat sfârșitul așa cum singur și-a dorit. Luptătorul care l-a trimis pe lumea cealaltă nu a fost altul decât însuși Odin.

A doua zi, regele Ring i-a găsit trupul acoperit de răni sub un morman de cadavre. Suveranul l-a ridicat și l-a așezat în carul lui de luptă. Pe urmă a înălțat o movilă de pietre și l-a pus înăuntru împreună cu caii ce îl purtaseră în luptă, spunând: ”Fratele meu va putea astfel străbate sala cea mare a lui Odin”. Pentru ceilalți războinici a fost ridicat un rug înalt prin fața căruia au trecut toți vitejii săi ca să arunce în foc un inel de preț drept semn de prețuire pentru eroii căzuți.

Lupta de pe câmpia Brovalla a fost ultima faptă de arme a lui Starkander. Nedespărțit de sabia sa, bătrânul erou, încovoiat de ani, începu să bată drumurile regatului în căutarea clipei care să-i aducă moartea. Bătrânețea îl presa rău de tot. Vederea îi slăbise iar, ca să meargă, trebuia să se sprijine în cârje. La o cotitură de drum s-a trezit, odată, față în față cu un tânăr chipeș. Bărbatul, care nu-l recunoscuse pe Starkander, l-a întrebat dacă nu i-ar fi mai de priință o teleașcă decât sabia ce-i atârna la brâu. Starkander a rostit atunci strofele unei ode, în care își lăuda faptele de vitejie ale tinereții. Junele, pe nume Had, și-a dat seama atunci, cine era străinul. Chiar și Starkander a înțeles cine era junele căci, cu mulți ani în urmă, îi ucisese tatăl într-o confruntare.

– A sosit acum clipa să-ți răzbuni tatăl, așa cum cere legea strămoșească, i-a spus el dându-i propria sabie.

Apoi a adăugat:

– Când retezi capul, și îl vezi rostogolindu-se la pământ, grăbește-te să treci printre el și trupul meu, dacă vrei să fi neînvins în lupte.

Had și-a dat seama că, dacă ar fi făcut asta, trupul greu al bătrânului războinic l-ar fi zdrobit. Nici măcar în ceasul morții, nu putu Starkander să-și învingă firea sa vicleană. Tânărul i-a dat deci lovitura mortală, dar în momentul când trupul viteazului s-a prăvălit la pământ, s-a ferit într-o parte. Pe urmă l-a tras la marginea drumului, unde l-a îngropat și a ridicat peste el o movilă de pietroaie, după străvechiul obicei al vikingilor.

Acesta fu sfârșitul lui Starkander, viteazul dăruit de Odin cu trei vieți și menit de Thor ca, în răstimpul fiecăreia dintre ele, să comită o faptă abominabilă, pe care să o regrete din adâncul ființei sale.

– SFÂRȘIT –

vikingii din Jom: o confrerie de războinici vestiți pentru vitejia și codul lor de conduită morală

Text publicat în revista Itaca (redactor șef, Viorel Ploeșteanu), ce poate fi accesată urmând legătura: https://www.facebook.com/pg/revistaitacadublin

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: