Publicat de: Daniel Onaca | 13 Martie 2017

Soarta peregrinului Orvar Odd

  1. Orvar Odd și regele Alf © Daniel Onaca

(traducerea și prelucrarea unei vechi legende scandinave)

Odd

Spre sfârșitul iernii Harrek i-a vorbit lui Odd astfel:

– Cinstite, oaspete, poate că e bine să știi că regatul nostru se învecinează cu ținutul numit Beam. Domnul acelui ținut, principele Alf, este vasal regelui nostru, dar, cu toate acestea, nu binevoiește să plătească tributul anual cuvenit. El, regina lui, Gyda, și fiul lor, Vidgrep, sunt, toți trei, pricepuți în știința vrăjitoriei. Fiecare dintre ei poate lua înfățișări de animale, ba se pot face chiar și nevăzuți dacă vor. Eu am aflat, a continuat Harrek, că regele Herraud este dispus să dea pe fiica lui de soție celuia care izbutește să-l aducă pe regele Alf la ascultare.

De cum auzi aceasta, Odd se puse în fruntea războinicilor din regat și se năpusti asupra ținutului unde stăpânea principele rebel. Aflând de invazie, Alf a adunat și el oastea și s-a pregătit de luptă. Înfruntarea dintre cele două oștiri a fost aprigă. De la o vreme Odd se miră că pe Alf și soața lui nu-i putea zări niciunde în rândurile armiei dușmane. Pe lângă asta, ostașii săi, care deși luptau vitejește, cădeau la pământ cu nemiluita. Sorții bătăliei păreau să încline de partea dușmanului.

Printre oamenii lui Odd se afla și unul, Hake, care se spunea că era clarvăzător; putea, adică, vedea lucrurile ascunse. Odd l-a întrebat, cum se face că vitejii de sub comanda sa cădeau ca secerați fără ca nimeni să-i lovească?

– Nu-i vezi pe Alf și Gyda?, l-a întrebat Hake. Și fiul lor, Vidgrep, este acolo.

– Nu văd pe niciunul dintre ei, s-a mirat Odd.

– Atunci uită-te pe sub brațul meu, l-a îndemnat Hake.

Norvegul făcu așa cum fu sfătuit și atunci, o văzu pe Gyda mânuind un bici în mijlocul războinicilor lui. Unde lovea cu el, aceia cădeau cu grămada. Ceilalți doi loveau și ei năprasnic. Înfuriat la culme, Odd dădu să se repeadă asupra celor trei, dar, cum se desprinse de lângă Hake, n-a mai văzut nimic. Reveni atunci lână el și-i spuse:

– Ferește-mă cu scutul tău, în timp ce eu îmi pregătesc săgețile.

Odd a scos din tolbă una din săgețile primite de la tatăl său. A pus-o pe coardă, a încordat arcul și a slobozit-o spre Gyda. Săgeata i-a străpuns coiful, apoi a s-a întors și s-a așezat din nou pe coarda arcului. Odd a dat drumul și celorlalte două săgeți. Cea de-a doua și-a greșit ținta, dar a treia, a nimerit-o pe Gyda drept în inimă. Vrăjitoarea căzu la pământ fără suflare. Aceeași soartă o avu și Vidgrep, fiul ei, dar Alf reuși să scape, ascuns fiind de întunericul nopții. Fugarul s-a adăpostit în spatele zidurilor de la fortăreața sa din munți.

În dimineața următoare, Odd a ajuns și el la adăpostul lui Alf. L-a asediat, a pătruns înăuntru și l-a urmărit pe rege până în sala tronului. Alf s-a apărat cu curaj, lovindu-l pe Odd de multe ori cu tăișul sabiei sale, dar cămașa de mătase, dăruită cândva de Oiver, l-a ferit pe viking de toate loviturile. Până la urmă Odd a înșfăcat o măciucă uriașă din lemn de stejar și a trântit-o cu putere în capul lui Alf. Măciuca i-a zdrobit coiful, iar voievodul se prăbuși la pământ. Acesta fu semnul că rezistența celorlalți nu mai avea rost.

Orvar Odd a revenit în țara hunilor unde s-a celebrat nunta sa cu frumoasa Silkessiv. La scurt timp după aceasta, regele Herraud a murit și o imensă movilă de pietre fu ridicată peste el întru aducere aminte. Cârma regatului fu preluată de Odd, care a trăit mulți ani cu soția sa. Împreună au avut mulți copii – fii și fiice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: