Publicat de: Daniel Onaca | 4 Aprilie 2017

Șapte cuvinte despre români și unguri (3/7) Laurenţiu Ghilencia

Românizarea numelor

Nu am înţeles niciodată românizarea numelor din cărţile de istorie româneşti. Zsigmond e Sigismund, György Dózsa e Gheoghe Doja, Ferencz e Francisc şamd. E cea mai mare nesimţire asta şi cred că asta ar trebui sa fie primul pas în normalizarea relaţiilor: remaghiarizarea numelor din istorie. Pentru că dacă nu se face asta, atunci ar trebui să-i românizăm pe toţi: Napoleon să fie Napolică, Rudolf să fie Rodotel, Ivan cel Groaznic să fie… Ion … escu. Istoria paralelă însă ne spune altceva.

Timp de sute de ani românii şi maghiarii au avut relaţii extrem de strânse. Şi pentru a afla adevărul trebuie să citeşti printre rânduri sau să cauţi surse istorice alternative. Ce aflăm citind cu atenţie în cărţile de istorie? Păi, aflăm că ambele state româneşti de peste munţi au fost înfiinţate de maghiari sau cu sprijin maghiar. Tradiţia orală spune că Ţara Românească a fost înfiinţată de Negru Vodă, descălecătorul din Ardeal şi există documente sau teorii istorice româneşti care susţin că dinastia Basarabilor, vasală a regatului maghiar, era de origine cumană, probabil veniţi din Ardeal.

Şi fiind Basarabii de origine turcică, mai bronzaţi, de aici şi denumirea de Negru Vodă. La Moldova e extrem de clar: voievodul Dragoş a fost trimis de regatul maghiar peste munţi să înfiinţeze o marcă de apărare (adică Dragoş avea rangul de marchiz) în Nordul Moldovei de azi. Apoi alt voievod maramureşean de origine română s-a răsculat, a trecut munţii şi a înlăturat familia Dragoşeştilor din Moldova. Aceasta s-a reîntors în Ardeal (fiind cunoscută ca familia princiară Dragffy) şi a continuat să fie fidelă regatului maghiar, mulţi reprezentanţi ai ei având funcţii extrem de importante în Transilvania.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: