Publicat de: Daniel Onaca | 13 Aprilie 2017

Matei Vișniec despre războiul religios

Intelectualii și corectitudinea lor politică (interviu publicat de Digi 24)

Cei care cunosc realitatea spun aşa: organizaţia Statul Islamic nu este formată numai din descreieraţi, nu sunt doar nişte psihopaţi. Ei sunt nişte oameni care au ştiut să se organizeze, care au utilizat o întreagă structură militară – practic, un corp al ofiţerilor aparţinând fostei armate a lui Saddam Hussein, cea dizolvată de americani – ca să-şi creeze armata, ca să-şi instruiască oamenii şi ca să cucerească spaţiul pe care l-au cucerit. Dar ceea ce este şi mai îngrijorător ar fi faptul că aceşti jihadişti totuşi, indiferent dacă ne place sau nu ne place, au un sprijin popular. De unde această idee că, până la urmă, jihadismul nu va putea fi învins doar pe teren militar.

Spaţiul de recrutare al jihadismului este enorm şi ceva îi fascinează pe aceşti tineri. Acestor tineri, care sunt devalorizaţi probabil în ţările lor, li se oferă o soluţie să fie respectaţi imediat. Li se spune: „veniţi la noi, noi vă respectăm! Veniţi la noi, aici veţi avea o misiune! Veniţi la noi, noi vă dăm un sens vieţii voastre” Sigur că ei sunt manipulaţi. Sigur că ei sunt spălaţi pe creier. Sigur că ei sunt atraşi, pur şi simplu sacrificaţi, cu o naivitate îngrozitoare. Ceea ce nu înseamnă că doctrina nu reuşeşte în continuare să funcţioneze şi mediatic, şi pe diverse canale, mai bine decât proiectele de societate pe care le oferă occidentalii, ceea ce este cu totul şi cu totul dureros.

Ne aflăm sub o formă de dictatură foarte subtilă, aceea a gândirii politice corecte. Iar uneori nici intelectualii europeni nu au curajul să spună diverse adevăruri. În Franţa, de pildă, ceea ce se întâmplă în aceste cartiere, unde salafişti, Fraţii Musulmani și islamul radical şi-a instalat bazele şi a luat sub control şi tineri, şi spaţii să zicem fizice (pentru că unele cartiere pur şi simplu sunt sub controlul unor astfel de reţele invizibile uneori), aceste realităţi nu sunt nici foarte cunoscute şi nici nu se vorbeşte prea mult despre ele. Republica franceză nu a reuşit să-şi impună valorile în şcoli, n-a reuşit să-şi impună valorile, şi nici ordinea republicană, în unele cartiere. Din păcate, războaiele religioase sunt pe cale să revină în Europa.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: