Publicat de: Daniel Onaca | 13 aprilie 2017

Teze și antiteze. HR Patapievici

Natura valorilor fundamentale

Teză: Valorile ultime formează, toate, o unitate armonică. Antropologia noastră este bazată pe pace și pe posibilitatea sintezei hegeliene. Construcția sufletului în Occident are la bază idealul platonician al unității necesare între adevăr, bine și frumos.

Antiteze: (Isaiah Berlin): Valorile ultime în care noi credem simultan sunt, cel mai adesea, conflictuale. Idealul platonician se bazează pe o idee falsă. În realitate, noi credem în și ne ghidăm după valori care se bat cap în cap și cu lucrul acesta ne-am obișnuit să trăim.

(HR Patapievici) Observația e valabilă și pentru spațiul public. Societatea trăiește cu acest conflict, iar cultura, dintotdeauna, se hrănește din el. Noi însă trebuie să fim atenți ca aceste conflicte să nu ducă la crime. Adică trebuie să ne străduim să construim și să credem în acele aranjamente politice și instituționale capabile să devieze ce este mai rău în aceste conflicte inevitabile, dinspre violență spre alte forme permise. Să găsească supape, în fond, pentru descărcarea instinctului violent. Și ideea sintezei hegeliene e falsă. Natura noastră e deopotrivă contradictorie și dogmatică: contradictorie, pentru că sufletul nostru asumă valori ultime contradictorii; dogmatică, pentru că inteligența noastră a învățat să funcționeze menținînd contradicția (ceea ce, d.p.d.v. cognitiv și cultural, e foarte fertil). Conflictul se află în natura și, de fapt, la originea noastră. Asta e condiția umană.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: