Publicat de: Daniel Onaca | 27 aprilie 2017

Agurida de la prânz servită de domnul Andrei Pleșu

a-plesuApelul, din februarie, al Academiei Române (1)

Un grup de academicieni și-a exprimat, într-un „apel“ cam prolix și scris cu o emfază gongorică, îngrijorarea cu privire la „situațiunea“ țărișoarei. Lista pericolelor care ne pîndesc e lungă. De cele mai multe dintre ele sîntem conștienți: stăm prost cu educația, cu sănătatea, cu profesionalitatea, cu respectul valorilor, ca să nu mai vorbim despre corupție, despre defrișări, despre „tensiuni sociale“ etc. Ar mai fi fost de menționat și lipsa cronică a infrastructurii, o iminentă criză demografică, un context geopolitic plin de riscuri. Dar accentul nu cade  pe enumerarea „racilelor“ de mai sus. El cade pe pierderea cvasi-garantată a independenței și suveranității naționale, pe „oculta“ care ne fură pămîntul și ne va dezmembra țara, pe mistificarea istoriei, de natură să ne lase fără eroi și fără gloria strămoșească.

Președintele înaltului for, dl Ionel Valentin Vlad, s-a abținut să semneze apelul, ba chiar l-a retras de pe site-ul instituției, la scurt timp după ce fusese „strecurat“. Domnul academicianul Viorel Barbu a fost de părere că textul a apărut într-un „moment nepotrivit“ și că are „un conținut neadecvat“.

Cîțiva semnatari prestigioși precum rectorul Univ. București, dl Mircea Dumitru, teologul Wilhelm Dancă, marea muziciană Mariana Nicolescu, d-nii Petre Frangopol, Ion Ioviț Popescu și-au dezmințit, ulterior, semnătura. Șerban Papacostea, N Manolescu, Ileana Mălăncioiu, Șerban Sturdza, Daniel Dăianu nu se regăsesc printre semnatari. Apelul a fost, pe de altă parte, lăudat de CP Tăriceanu, ceea ce ar trebui să fie stingheritor pentru „aderenți“.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: