Publicat de: Daniel Onaca | 22 iunie 2017

Tipologie balcanică. Paul Gabor

Turiști și cocălari

Turistul nesimţit vrea să fie remarcat cu orice preţ şi care îşi etalează ostentativ bogăţia. E convins că trebuie să fii puternic şi şmecher ca să te descurci în viaţă căci fără tupeu nu răzbeşti nicăieri. Nesimţirea lui poate fi explicată printr-o lipsă de educaţie, dar uneori ea este o reacţie inconştientă la unele frustrări care s-au acumulat în timp. Insul vine cu limuzina pe plajă şi, în loc să se bucure de apă și de soare, îşi arată bijuteriile de aur, ceasul de firmă, noul model de iPhone, țoapa și silicoane.

Orice ieşire în public o privește ca pe o provocare, o competiţie în care ceilalţi sunt rivali. De aceea simte nevoia de a-şi arăta chiar şi în mod agresiv statutul social, adică puterea. Își etalează exagerat afecţiunea în public iar când vede un bufet deschis, la un sejur all inclusive, își pune în farfurie mai mult decât mănâncă. Cupluri de îndrăgostiţi confundă plaja cu dormitorul, aruncă gunoaiele la întâmplare și, fără să țină cont de vecini, strigă „olario!” de bucurie că sunt pe plajă.

Mitocanii cu tricou mulat și lanț în jurul grumazului confundă celula închisorii și anturajul pestriț cu societatea normală. Pârnăiași, foști și eventuali candidați la gherlă, care fac legea prin cartiere. Colindă occidentul ani de zile, omoară fete, le obligă să se prostitueze, organizează rețele mafiote prin care vând mașini de lux, droguri, arme și strâng munți de bani de care nimeni nu întreabă nimic. Varsă comisioane regești în buzunarele unor polițiști, procurori și oameni politici, după care își continuă nestingheriți existența.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: