Publicat de: Daniel Onaca | 5 iulie 2017

Voci din Banat. Lucian Bureriu

Reminiscențele medievale

România este puternic tarată de reminiscenţe medievale. Există baroni/boieri locali în provinciile de-socializate și incapabile de capitalism. Anumite legi nu pot guverna cum trebuie,  ies la iveală vechile racile ale somnolenţelor fanariote.  Se conturează, cu această ocazie, iată, chiar și meteorologic, diferenţa dintre cele două insule mari ale acestei ţări,  Vestul și existența cadastrului, acolo unde mult-hulita administraţie austro-ungară a aranjat lucrurile în privinţa proprietăţii funciare şi Estul unde domină încă inexistenţa unei evidenţe. Bine, exclamă unii, dar ce-au făcut cei de după Cuza, apoi maiestăţile-lor, întregitorii înregitori, căci comuniştii, evident n-au avut asemenea interese. S-au îmbătat Bucureştii de teritorii pe care nu puteau să le administreze, după ce nu putuseră guverna ca lumea nici sărăcia din principate. Cu demnitari prea mici pentru o ţară prea mare; aşa se explică şi întinsele zone în care populaţia nici nu mai ştie între care din războaie trăieşte, fără electricitate, fără radio şi adesea fără alfabet.

Trăim din promisiuni electorale care nu se pot onora, nu numai din vina guvernanţilor, ci din pricini aproape imemoriale, cu tradiție medievală în vechiul regat. Transplantul lipsei de civilizaţie estice ne-a fost adus însă și în Vest. Centralismul este nedespărțit de România, cu capitala ei monopolistă și cuibușor de nebunii al îmbogățiților cu zornăit de cătușe. E greu cu distanţele astea enorme, zeci de ore până în capitală, la mare sau la Iaşi. Mai repede ajungi pe coasta Pacificului. Un principat mai micuţ, aşa cam ca Ungaria, Austria sau Helvetia s-ar mai putea administra, dar e mai greu cu o Românie cât Polonia. Nu ştim dacă un regionalism ar fi mai bun. Vlădicile locale n-au moştenit vocaţia administrativă austriacă. Regiunile sunt guvernate de nişte diletanţi care ar fi făcut cu greu faţă unei dezvoltări inegale, cu toată infrastructura pozitivă, moştenită de la Imperiu. Aşa, cadrele mai de nădejde pleacă toate la Bucureşti pentru a guverna şi acolo se lasă influenţate de  spiritul dâmbovițean.


Responses

  1. No comment

  2. Doar că nu mă simt provincial, chiar dacă regățenii mă consideră astfel. Mai provincie este capitala și țărișoara ei moldo-valachă decât fostele teritorii imperiale.

    • Motivul pentru care am plasat comentariul în aceatå categorie este strict… „birocratic” (ca så stiu unde-l gåsesc).

      • OK. În fond, asta-i realitatea. Vă mulțumesc pentru postare. În fond, așa circulă mult mai vizibil opiniile noastre.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: