Publicat de: Daniel Onaca | 9 iulie 2017

Voci din Diaspora. Ramona Strugariu

Despre meseria de jurnalist

Adevarul cutremurator de trist este ca exista o mare de oameni cu creierul spalat si mintea indoctrinata de televiziunile lui Ghita si Voiculescu. Oameni de treaba, de altfel, oameni care ar putea fi intorsi din prapastia asta, dar care nu vad si nu aud altceva. Pana si oameni cu o anumita pregatire profesionala, de la care astepti un pic de deschidere, de flexibilitate.

E halucinant sa incerci sa ai o discutie cu ei. Trebuie sa fii teribil de incapatanat si de perseverent ca sa smulgi macar un semn de intrebare in mintea lor. Daca nu, totul e indubitabil. „Am vazut eu la televizor. Aia de la Bruxelles tradeaza tara fiindca povestesc ce se intampla pe la noi si ne fac de ras, UE sucks si ne fura pamantul si afacerile, Becali e un om bun si credincios care ajuta saracii”.

M-am uitat, atat cat am putut, toate zilele astea la stirile si programele de televiziune. De unde naiba sa auda altceva? Cine sa le spuna? Cu foarte mici exceptii, informatia e atat de denaturata si manipulata incat e aproape imposibil sa nu-ti faca mintea praf. Imperiile media isi joaca impecabil rolul un continuare, la fel mogulii din spatele lor. Enclava suntem noi. Daca as avea bani, asta as face in Romania. Televiziuni si presa scrisa (inclusiv print, sa ajunga cat mai departe, chiar daca nu e profitabil, gratuit le-as distribui) care sa ajute la diseminarea informatiei fara manipulari bolnave. E o urgenta.

Vorbeam deunazi cu un prieten despre calitatea presei din SUA si faptul ca jurnalismul de investigatie este atat de bine platit, incat oamenii isi pot permite sa munceasca un an, doi, pe branci, la un material atat de bine documentat incat spulbera o retea intreaga, printr-o simpla dezvaluire de presa. Asta si pasiunea cu care isi fac meseria jurnalistii. Ceea ce nu lipseste la noi, oamenii pe care eu ii stiu si in care cred isi iubesc cu patima meseria, dar sunt putini, foarte putini, nu pentru ca nu exista altii ci pentru ca nu supravietuiesc destui incat sa existe un echilibru al presei iar calitatea informatiei si a materialelor difuzate sa aiba un cuvant de spus. Trebuie bani pentru asta, bani curati si sunt convinsa ca am avea mult mai multa informatie curata. Sunt curioasa daca am putea mobiliza niste oameni din diaspora care sa investeasca in astfel de proiecte. Merita. Nici eu n-am renuntat la idee, candva o voi face. Cumva trebuie facut pasul asta. Cat mai repede.

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: