Publicat de: Daniel Onaca | 6 februarie 2018

Agurida de la prânz livrată de domnul Dan C. Lungescu

Analfabetismul carieristic

Dacă analfabetismul propriu-zis ține de originea socială, iar cel funcțional în primul rând de calitatea sistemului de învățământ, cel carieristic este 100% o alegere proprie. Înțeleg prin analfabetism carieristic atitudinea de desconsiderare, sau chiar de dispreț, pe care inșii obsedați de carieră (indiferent că e vorba de ierarhie sau de bani) o au față de elementele de rafinament mintal. Față de teatru, cinema ori beletristică. Față de stăpânirea vreunei limbi străine. Față de vreun alt hobby. Față de interesul pentru social-politic (atunci când nu este vorba de înrolare într-un partid, fiindcă acest lucru este pe linia carierei). Și chiar față de (gândirea) logică. De fapt, nu față de cele înșirate mai sus, ci față de cei care le practică.

E vorba de indivizi înzestrați, totuși, cu gândire. Ba care chiar (au demonstrat că) au competențe intelectuale: că sunt inteligenți și/sau că au cunoștințe profesionale. Dar în momentul în care se simt mirosul carierei se închid într-o bulă a funcțiilor și banilor care îi oprește din a mai înțelege sau accepta rațiunea dezvoltării intelectuale. Ar avea nivelul intelectual pentru a înțelege o piesă de teatru sau un roman psihologic, ori pentru a învăța o limbă, ori pentru a gândi logic. Dar de ce să facă așa ceva?! Cariera îi abrutizează „smooth”: mai vizionează doar filmulețe motivaționale, citesc doar „cum să faci bani pe calea X”, învață doar pe cine să cultive, iar gândirea le este de o tendențiozitate criminală. Practic, orice spui poate fi folosit de ei împotriva ta. De multe ori, chiar cu titlu de atac împotriva lor. Dacă te simt că le ești superior, te țin dintr-un proces de intenție într-altul.

Dialog într-o școală generală din Cluj-Napoca. Profesoară de română:

– Abia aștept să termin de verificat lucrările, să pot merge la TIFF.

Cealaltă profesoară de română, mare femeie de afaceri:

– Ceee???!!! Tu îți pierzi timpul cu așa ceva??! Pune, fetițo, mâna și fă bani, nu îți pierde vremea cu așa căcaturi!!! Ia uite la ea, noi nu avem o secundă să respirăm, iar ea are timp de filme???!!!

Profesoară de română, nu de educație fizică sau de religie. Nu vreau să dau alte exemple, fiindcă iar mă trezesc că se simt persoane din lista mea. Nu, dragilor, nu despre voi vorbesc, și nici despre alte persoane anume. Nu mă leg de persoane, ci de comportamente, de atitudini.

În general, analfabeții carieristici au ocupații asociate cu mersul la teatru sau cititul de beletristică. Dar nu doar că nu merg la teatru (decât dacă trebuie să fie văzuți acolo, și în acest caz stau pe telefon 100% din timp), ci își mai și exprimă scârba față de cei care o fac. Nu doar că nu citesc, dar le mai și reproșează celor care o fac că sunt nașpa. Îi deranjează orice preocupare intelectuală a cuiva, fiindcă simt bine că acel cineva le este superior intelectual/spiritual. Singurele chestiuni spirituale care îi preocupă sunt cele care le promit instrucțiuni clare pentru dezvoltarea personală. Un film sau un roman nu fac așa ceva; dar o culegere de „emoționale” sau ceva mistic/religios, da!

Dacă intră pe Facebook, o fac, desigur, doar carieristic. E important să se dea pe lângă cine trebuie. Ăia care scriu postări „de conținut” sunt idioți, rețeaua e făcută pentru a da like celor care i-ar putea ajuta în promovare.

– Vreau să mă apuc să învăț olandeza.

– Ceee???!!! Învață germana, că asta se cere, la ce ți-ar putea folosi olandeza ???!!!

La dezvoltarea intelectuală, dar nu ai cum să înțelegi așa ceva…


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat: