Publicat de: Daniel Onaca | 16 aprilie 2018

Letopisețul Regatului Suedez (5)

13 april. Lenin în Suedia

În anul 1917, Vladimir Uljanov trăia ca fugar în Elveția. Când a izbucnit revoluția în Rusia, s-a urcat degrabă în trenul care avea să-l transporte, pe drumuri întortocheate, înapoi în țară. Astfel, pe data de 13 aprilie, Lenin și alți 31 de tovarăși au sosit în Gara Centrală din Stockholm, venind din Germania, într-un vagon feroviar sigilat. Grupul de transfugi a fost întâmpinat de primarul orașului. După câteva zile, revoluționarii și-au continuat drumul spre Sankt Petersburg. Vreo notă politică ce ar merita atenție nu a fost făcută cu prilejul acelei scurte șederi. Tot ce se știe este că Lenin și-a cumpărat acolo un costum nou.

 14 aprilie. O supraviețuitoare

La data de 14 aprilie 1912, s-a scufundat vaporul Titanic. Din cei 2400 de pasageri aflați la bord, 50 au fost suedezi. Printre supraviețuitori s-au numărat și câțiva dintre ei. Ultimul pasager suedez care a încetat din viață a fost o femeie, pe nume Beatrice, care a murit abia în anul 1995. Avea 85 de ani. În momentul catastrofei, Beatrice, în vârstă de numai doi ani, se afla în brațele mamei sale, Agnes Sandberg, nimerită în barca de salvare cu numărul 13.

15 aprilie. Un atac terorist

Presbeckius, numit dascăl regal de însăși regina Kristina, era bine-cunoscut pentru toanele sale. Ba era rezervat și prevenitor, ba avea accese de violență, „bea, înjura și juca tontoroiul”. Lucrurile au mers atât de departe încât, în vara lui 1647, fost arestat din pricina unei tentative de asasinat chiar în incinta lăcașului de rugăciune numit Slottkyrkan. Când toți cei adunați acolo, în afara consilierului Per Brahe, și-au plecat capetele spre rugăciune, Presbeckius s-a aruncat asupra reginei cu două cuțite în mâini. Brahe a văzut pericolul, a alertat garda, care a apucat să o salveze la timp pe suzerană. La 15 aprilie 1648 Consiliul de Coroană a hotărâc că, din cauza nebuniei sale, Presbeckius trebuie băgat la țohaus. Fostul dascăl fu zăvorât în Castelul Västerås, unde a șezut până și-a sfârșit zilele.

16 aprilie. Niște tineri frustrați

O întâmplare, consemnată în cronica din anul 1526 a orașului Stockolm, vădește că delincvența juvenilă nu a fost un fenomen necunoscut nici în secolul al XVI-lea. Un tânăr croitor pe nume Hans, împreună cu o bandă de școlari, au spart niște dughene, au pătruns înăuntru și s-au încărcat cu lucruri cât au putut duce în spinare. Făptașii au fost prinși. Doi dintre ei au trebuit să părăsească orașul, dar numai după administarea unui „tratament adecvat” cu biciul de către dascălul Peder. Croitorul Hans, inspiratorul raidurilor de jaf și căpetenia tinerilor, a fost condamnat la moarte în ziua de 16 aprilie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: