Publicat de: Daniel Onaca | 10 iulie 2018

O nouă istorie povestită de bibliotecarul din munții Shkiperiei

11. Lordul și călăreață goală

Lady Godiva a fost o aristocrată faimoasă, una dintre puținele femei din Anglia anilor 1000 proprietară de pământ. Femeia mai era cunoscută și pentru generozitatea arătată bisericii. Căsătorită cu Leofric, puternicul conte de Marcia și Lord de Coventry, Govida a întemeiat, împreună cu acesta, mănăstirea benedictină din Coventry.

Tulburată de impozitele grele percepute de lord supușilor săi, Godiva l-a rugat, de mai multe ori, să le reducă povara. Leofric i-a răspuns, în glumă, că o va face doar dacă se va încumeta să meargă prin târg călare pe cal și în pielea goală. Femeia a luat în serios spusele soțului s-a hotărât să-i facă pe voie. În perspectiva ”evenimentului”, Godiva a ordonat oamenilor din Coventry să stea cu toții în casă și să nu tragă cu ochiul la cele ce se întâmplau afară. Pe urmă s-a dezbrăcat de haine, a urcat pe cal și a galopat prin piața târgului, în miezul zilei.

După această ispravă, Godiva i-a cerut soțului ei să-și respecte promisiunea. Leofric, ca un lord ce era, și-a ținut cuvântul și a redus datoriile oamenilor. Cel care nu a respectat cuvântul Godivei însă, a pățit-o rău de tot. E vorba despre un bărbat, pe nume Tom, care nu a putut rezista tentației și a deschis fereastra să vadă despre ce era vorba.  Drept pedeapsă pentru fapta sa, bărbatului i s-au scos ochi, iar numele lui a rămas pe veci Peeping Tom, adică ”Tom care trage cu ochiul”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Categorii

%d blogeri au apreciat asta: